Paul Cauuet & Wilfrid Lupano :: Krasse Knarren: 1. Doodgaan kan altijd nog.

Met een ferme knipoog naar het werk van Pascal Rabaté nemen in Krasse Knarren enkele levendige oudjes de hoofdrol op. Met een aanstekelijke levenslust rakelen ze enkele oude problemen op en willen ze vooral in het reine komen met hun eigen fouten.

In 2006 verbaasde Pascal Rabaté met Een Tweede Jeugd, een warm verhaal over een oude man die weigert zich over te geven aan het uitblussen van zijn levenslust. Na het donkere Ibicus was een grotere ommekeer voor Rabaté nauwelijks mogelijk. Ondertussen maakte hij van Een Tweede Jeugd overigens ook al een gesmaakte film. Het verbaasde ons dan ook dat het tot nu geduurd heeft voor er nog eens een stripmaker op het idee kwam om senioren als personages te gebruiken. Wilfrid Lupano introduceert drie knarren: Antoine, Emile en Paul. Bij het overlijden van Antoines vrouw Lucette, komen de drie oude vrienden nog eens samen. Hun ontmoeting brengt echter onbekende verhalen naar boven, waardoor ze een tocht moeten aanvatten in de beste traditie van de Amerikaanse road movie.

Lupano combineert de ongedwongenheid van de dynamische oudjes met subtiele humor over de nadelen van het ouder worden. De laatste jaren is de Franse scenarist bezig aan een stevige opmars. Hij viel voor het eerst op in het Nederlands met het vierluik Alim de Leerlooier (met Virginie Augustin). Recent werden ook Azimut (met Jean-Baptiste Andréae) en De Engelsman die niet van Vuurwapens houdt (met Paul Salomoné) vertaald en bovendien positief onthaald. Krasse Knarren gaat nu verder op die weg en zorgt ervoor dat Wilfrid Lupano een van de meest gewilde scenaristen van het moment is in het Franse beeldverhaal. Doodgaan kan altijd nog heeft fijne dialogen en een stevig tempo. Hier en daar gaat Lupano over een aantal zaken wel erg snel heen, zoals de invloed van het farmaceutische bedrijf Garan-Servier op het dorp en de inwoners. Lupano legt de focus sterk op het heden en beperkt zijn flashbacks tot het noodzakelijke. Hierdoor komt de achtergrond van de drie hoofdpersonages nog niet helemaal tot ontplooiing.

Met Paul Cauuet heeft Lupano de perfecte tekenaar voor dit verhaal onder de arm genomen. Deze volgeling van RégisLoisel maakte eerder al enkele kortere reeksen in het genre van de fantasy en de sciencefiction. Nu lijkt zijn tekenwerk helemaal volgroeid te zijn, met een fijne mix van het cartooneske en het realistische. Krasse Knarren komt voor hem op het juiste moment, zodat hij nu kan doorgroeien naar de top van de Europese tekenaars. Het is wonderbaarlijk hoeveel nuance Cauuet kan leggen in de gezichten en lichamen van zijn personages. Zo is hij een perfecte partner voor het uitbeelden van Lupano’s zachte humor.

Een tweede deel van Krasse Knarren wordt ondertussen al voor dit najaar aangekondigd in het Frans. Gezien de warme ontvangst van dit eerste vertaalde deel door de pers én het publiek, zal het vervolg wellicht ook in het Nederlands niet lang op zich laten wachten.

7.5
Paul Cauuet

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Wilfrid Lupano & Stéphane Fert :: Wit alom

Dat over de geschiedenis van de Verenigde Staten een...

Lupano & Corboz :: Moordenaar op maat: 1. Jugendstil

Scenarioschrijver Wilfrid Lupano heeft naast Krasse knarren ook andere...

Lupano & Salomone :: De Engelsman die niet van vuurwapens houdt :: 4. Het recht van de sterkste

Het vierde en laatste deel van deze serie heeft...

Salomone & Lupano :: De Engelsman die niet van vuurwapens houdt: 1. Chili met blauwe bonen

De Franse stripmarkt biedt nu en dan ook aangename...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in