Na de stormloop op Gregory Panacciones eerste vertaalde strip, bracht Lauwert nu ook ’s mans debuut uit 2014 uit. Een Oceaan vol Liefde is een wonderlijk tekstloos debuut, op scenario van Wilfrid Lupano.
Eerder dit jaar maakte Grégory Panaccione via uitgeverij Lauwert en zijn meest recente strip Iemand om mee te praten een fel gesmaakte intrede in de Nederlandstalige stripwereld. Zijn gevoelige verhaal raakte duidelijk een snaar bij vele lezers en als stripmaker verpakte hij dat verhaal in een meeslepende graphic novel. Nu koos Lauwert ervoor Panacciones debuut uit te geven. Een Oceaan vol Liefde dateert van 2014 en maakte Panaccione op scenario van Wilfrid Lupano, de scenarist van o.a. Krasse Knarren en Azimut. Dat dit boek een debuut is, is bijna ongelooflijk, want Een Oceaan vol Liefde is, op een heel andere manier, minstens even sterk als Iemand om mee te praten.
Het gaat om een tekstloos boek waar de auteurs bijzonder creatief omspringen met de grens van taal en klanken, maar voor het overige puur via de beelden een bijzonder intrigerend, menselijk maar vooral ook humoristisch verhaal gemaakt hebben. Wanneer een kleine oude zeeman op een ochtend het ruime sop kiest, laat niets vermoeden dat hij het avontuur van zijn leven zal beleven. Telkens weer buitelt hij in nieuwe buitenmaatse voorvallen die hem verder van huis en in steeds onbekende oorden doen belanden.
Door de perfecte samenwerking tussen Lupano en Panaccione glijdt dit boek als een ijsbaan. Hoewel er geen tekst is, evolueren ook de personages. Doorheen het verhaal bouwt Lupano in zijn scenario vakkundig de spanning op naar de enige logische ontknoping. Tekstloze strips durven soms al eens te ontaarden in een koud experiment, een gimmick waarmee de maker wil tonen hoe sterk die het medium strip beheerst en daarvoor de hele trukendoos leegmaakt. Een Oceaan vol Liefde blijft altijd gevoelig en zacht humoristisch.
Wilfrid Lupano is zonder twijfel een van de meest productieve scenaristen van de voorbije jaren. Toch is hij er ondanks die hoge productie in geslaagd elk van zijn verhalen persoonlijk te houden en met de licht absurde en humoristische ondertoon een ‘echte Lupano’ te laten zijn. Zo onderscheidt hij zich van verschillende van zijn collega-scenaristen die in een hoge productie elke eigenheid lijken te verliezen en de richting van het pure bandwerk opgaan, om toch maar nieuwe reeksen en albums te blijven uitspuien aan een rotvaart.
In die zin is Lupano een ideale scenarist voor een debutant om mee samen te werken. Een samenwerking biedt ook de tekenaar immers de kans om te excelleren en zich een eigen stijl aan te meten. Die gelijkwaardigheid is ook de kracht van Een Oceaan vol Liefde, waarin de talenten van beide auteurs complementair aan elkaar de strip versterken.
In het Frans verscheen net Nos âmes oubliées, het nieuwste one-shot van Gregory Panaccione. Wij durven te hopen dat die strip in 2025 ook bij Lauwert zal verschijnen. Met de twee al verschenen albums is duidelijk dat deze man een groot talent is waarvan we heel graag het werk verder blijven volgen. En daarin zijn we duidelijk niet alleen.