Ha’fest #1 (7-10 mei) :: Variatie troef in en rond de Handelsbeurs

De Gentse Handelsbeurs heeft het expliciet in haar missie gezet: het overschrijden van genregrenzen is een centrale bekommernis. Dat uit zich al geruime tijd in een programmering waarbij de genremuurtjes gretig aangevallen en omgeduwd worden, maar voor het eerst leidt het nu ook tot een eigen festival: Ha’fest.

Wat meteen opvalt is de diversiteit en de redelijk hoog liggende lat. Er wordt immers resoluut gekozen voor muzikanten die vaak te categoriseren zijn als rusteloze experimentalisten met doorgaans al even persoonlijke en eigenzinnige resultaten. Het is dan moeilijk te voorspellen wat er precies zal gebeuren, al is dat goed nieuws voor wie van een beetje avontuur houdt. Het programma op een drafje:

7 mei: De Piepkes

Frederik Sioen, Pieter-Jan De Smet en Roland Van Campenhout, een trio muzikanten uit verschillende generaties en met nogal afwijkende achtergronden. Zij vinden elkaar in de overtuiging dat kinderen van alle leeftijden beter verdienen. Het resultaat: een nieuw repertoire Nederlandstalige liedjes waarin taal en verbeelding een goedgemutst en verrassend verbond aangaan. Foto’s van (en commentaren over) eerdere concerten suggereren dat het een kleurrijk feest van de fantasie wordt.

8 mei: The Bureau Of Atomic Tourism / Roland, Mauro & Guests

Het in 2011 door drummer Teun Verbruggen opgerichte B.O.A.T. (foto) pakt uit met een imponerende line-up uit de vrij improviserende liga: vaste leden Andrew D’Angelo (rieten), Nate Wooley (trompet), Jozef Dumoulin (Rhodes) en Teun Verbruggen (drums/percussie), en voor deze tournee bassist Tim Dahl en gitarist Hilmar Jensson. Een knetterende namenlijst die garant staat voor muzikale vrijbuiterij die regels aan z’n laarzen lapt en de luisteraar willens nillens langs een dwars en verrassend parcours sleept.

Centrale gast en Belgische blueslegende Roland Van Campenhout slaat de handen in elkaar met Mauro ‘In de tijd dat dit artikel geschreven werd, richtte ik weer twee bands op’ Pawlowski en zorgt samen met gasten Bart De Nolf (bas) en Jeroen Stevens (drums) ongetwijfeld voor een cocktail die evenveel Vlaamse voodoo als psychiatrische instelling zal bevatten.

9 mei: Liesa Van der Aa & 42 Voices: The Hall / Inwolves

Geen gebrek aan ambitie bij Liesa Van der Aa, die na eerdere gewaagde experimenten nu al helemaal erop en erover wil gaan. Deze keer met medewerking van het 42-koppige (!) Waancel Podiumkoor, dat de traditie van de 16de-eeuwse polyfonie naar de 21ste eeuw brengt. In de infobrochure is er sprake van “Carmina Burana-achtige passages tot geheimzinnig gefluister”. En dat allemaal in de met een spectaculaire akoestiek gezegende Sint-Jacobskerk. U bent gewaarschuwd.

Daarnaast treedt ook Inwolves aan, het project van Yuko-drumster (en zoveel meer) Karen Willems, dat live uitgebreid wordt met Ward Dupan en Jürgen De Blonde. Struikelritmes en analoge synths in een minimale muzikale roadmovie van het Meetjesland naar Venus en terug.

10 mei: BaBa ZuLa feat. Fred Frith / De Dolfijntjes XL

BaBa ZuLa is een vaste waarde uit de Istanboelse scène en brengt — net als de stad — traditie, vernieuwing en Oost en West bij elkaar met een stomende melange van psychedelische dampen en feestelijke volksmuziek. Een eerdere spontane samenwerking met avant-garde-icoon Fred Frith leidde naar verluidt al tot spetterende resultaten en wordt een paar jaar later weer overgedaan.

De Dolfijntjes is het kaduke balorkest rond duizendpoten en bezige Wims Willaert en Opbrouck. Ze spelen “bitter ernstige accordeon clubhouse, gedoopt in de zwarte ziel van West-Vlaanderen” en de XL staat voor een zeskoppige blazerssectie die weggeplukt werd bij Vlaanderens zotste fanfares. Muziek uit Bavikhove en andere exotische oorden.

10 mei: Radio Crochet

In de namiddag van 10 mei wordt de muziek naar buiten gebracht, naar het volk. Op de Kouter voor de Handelsbeurs zal een volksfeest plaatsvinden, waarvoor iedereen uitgenodigd is. Wim Opbrouck, Peter Vermeersch, Karen Willems en Roland herwerken een resem bekende liedjes en zullen die uitvoeren met de hulp van muzikanten, toeristen en toevallige passanten. Iedereen mag zingen, dansen, fluiten en/of een instrument meebrengen. De voorstellingen vinden plaats om 15u en 17u, de opwarming start een half uurtje eerder. Meer info op YouTube.

Meer praktische info is te vinden bij De Handelsbeurs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − 16 =