Stooges-drummer Scott Asheton overleden

Gisteren overleed Scott Asheton, de originele drummer van The Stooges. Hoewel de man in 2011 nog geveld werd door een beroerte, komt zijn overlijden als een verrassing, want hij was in 2013 nog te horen op Ready To Die, de opvolger van comebackplaat The Weirdness.

Ashetons naam is binnen de rock-‘n-roll niet zo’n ronkend begrip als collega’s Keith Moon en John Bonham. Niet enkel omdat The Stooges lang een cultfenomeen bleven waarvan de invloed later pas helemaal duidelijk werd, maar ook omdat Ashetons stijl helemaal niet uitblonk in technisch vernuft of krachtpatserij. Hij was de ultieme functionele drummer, een no nonsense-zwoeger met een sobere, haast minimalistische stijl. Die kwam de furieuze protopunk van The Stooges echter ten goede.

Samen met zijn oudere broer Ron, die overleed in 2009, was Scott Asheton één van de stichtende leden van The Stooges. De line-up met Dave Alexander (bas) en Iggy Pop (zang) bracht twee legendarische elpees uit, terwijl Raw Power, met James Williamson aan boord, al net zo’n monument van het ontregelde kabaal is. Sinds de reünie van 2003 was Asheton er opnieuw bij. Hij was amper 64. Door zijn dood is Iggy Pop het enige nog levende groepslid van de klassieke line-up.

U weet wat u te doen staat voor de rest van de dag. Fun House opleggen, en geef die volumeknop een meedogenloze zwik naar rechts. LLLLLAAAAAAWWWWWWDDDDD!!!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + acht =