Nieuw werk van Spain op komst

Sinds de wedergeboorte van Spain lijkt Josh Haden productiever dan ooit. Met een volledig vernieuwde bezetting ging hij op tournee om het legendarische debuut The Blue Moods Of Spain nieuw leven in te blazen. Vooral voor nostalgische dertigplussers was dat heuglijk nieuws, maar Haden lijkt vastbesloten om de status van jaren ‘90 slow-core icoon te overstijgen.

In 2012 kwam er voor het eerst nieuw werk. The Soul Of Spain werd een logisch vervolg op het tien jaar eerder uitgebrachte I Believe: Compactere songs zonder al te grote verrassingen en vooral minder donker dan in de beginjaren. De “moods” werden als het ware ingeruild voor echte liedjes met heel traditionele structuren.

Kort na de release van een eind vorig jaar verschenen tussendoortje ligt er begin maart alweer nieuw werk van Spain in de winkel. Sargent Place kwam deels tot stand dankzij het alsmaar populairder wordende systeem van croudfunding en is er eentje om naar uit te kijken. De familiebanden worden weer erg prominent uitgespeeld en sinds dat tussendoortje weten we dat dat goed nieuws is. De vocale bijdragen en strijkersarrangementen van de gezusters Haden waren een geslaagde aanvulling die ook het oudere werk een fris en voller geluid meegaven.

Dit keer doet Petra Haden mee, maar het wordt vooral uitkijken naar het nummer “You And I”, waarop Josh Haden in duet gaat met vader en jazz-legende Charlie Haden. Verder werd er voor het knoppenwerk hip volk aangezocht dat samenwerkingen met The Black Keys, Beck, Norah Jones en Radiohead kan voorleggen. Dit alles doet veel goeds vermoeden maar Spain’s debuut geldt nog steeds als een mijlpaal in het slow-core genre en dat is voor Haden altijd al een zegen en een vloek geweest. Alles wat hij sindsdien deed stond in de schaduw van die klassieker, ook al was dat steeds weer van hoog niveau. De vraag is dus of Sargent Place gewoon goed of uitzonderlijk zal zijn. Voor het antwoord is het nog even wachten, de plaat verschijnt op 3 maart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − 11 =