Spain :: The Morning Becomes Eclectic Session

KCRW, een Amerikaanse radiozender, nodigde Spain uit voor een live-sessie in hun studio. De fijne mensen van Glitterhouse bundelden zeven nummers zodat we eindelijk een live-plaat van Josh Haden en co in handen hebben. Hoewel, is dat eigenlijk wel nodig?

Kijken naar Spain op een podium is doorgaans even spannend als gras zien groeien en de uitvoering van de nummers benaderen de plaatversies tot in de kleinste details. En toch, net door het hele directe en spartaanse karakter van hun muziek zou elke gemiste noot dodelijk zijn en in die zin is de spanning dan toch te snijden. Bovendien werkt de omgeving van een radiostudio in hun voordeel want het klinkt alsof ze in je eigen living staan te spelen. Dit komt het beste tot zijn recht bij kale nummers als “Untitled #1” en “Spiritual”. Wanneer het volume wat hoger gaat, zoals bij “She Haunts My Dreams” keert het zich echter tegen de muziek die klinkt alsof het een avondje in het repetitiehok betreft.

Een grote troef zijn de gastbijdragen van de gezusters Haden, waarvan vooral Petra Haden zelf muzikaal zeer actief is (o.a. samen met Bill Frisell en The Decemberists). Samen vormen ze een fraai achtergrondkoortje en ze vullen hier en daar de leegtes in met wat strijkers. Zeker in “Spiritual” hét hoogtepunt van de plaat valt de puzzel helemaal in elkaar. Een prachtige uitvoering die de oorspronkelijke versie overstijgt. Ook “Untitled #1” is pure pracht waardoor je bijna zou gaan wensen dat ze Blue Moods Of Spain integraal hadden overgedaan.

Spain plukt in de plaats daarvan een evenwichtige setlist bij elkaar waarbij elke plaat met één of meerdere nummers vertegenwoordigd is. Maar vergeleken met het oudere werk zijn de drie nummers van het nieuwe “The Soul Of Spain” verdienstelijk maar niet van hetzelfde hoge niveau. Jammer dus dat de nadruk zo op het nieuwe werk ligt, maar wel begrijpelijk want Spain is duidelijk niet van plan om van hun wederopstanding een nostalgische trip te maken. Van de originele bezetting blijft overigens enkel Josh Haden over al heeft dat weinig invloed op het geluid van de groep dat in grote mate bepaald wordt door diens ingetogen stem en rudimentaire baslijnen. Op dat gebied blijft hij de tegenpool van zijn vader, jazzlegende Charlie Haden.

The Morning Becomes Eclectic Session geeft al bij al een frisse, nieuwe kijk op de groep maar blijft toch vooral een hebbedingetje voor de echte fan. Intussen staat er alweer een nieuwe plaat in de stijgers en daar kunnen we alleen maar blij mee zijn, want Spain blijft een unieke band die weigert stil te staan bij hun geniale debuut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − veertien =