Nieuwe (nu ja) plaat van Johnny Cash op komst

Het is intussen tien jaar geleden dat de Man In Black dit tranendal inruilde voor de prairie van het hiernamaals, maar de commerciële molen is al die tijd op volle toeren blijven draaien. Nochtans gaat het Legacy-label er prat op dat Out Among The Stars meer bevat dan zomaar wat restjesmateriaal.

Sinds 2003 is de Cash-fan zeker aan z’n trekken gekomen. A Hundred Highways (2006), deel vijf uit de American-reeks, was een loepzuivere klassieker, iets wat al veel minder het geval was voor Ain’t No Grave (2010), dat suggereerde dat het beste materiaal intussen wel z’n weg naar de koper gevonden had. Maar er waren ook nog een paar Bootleg-releases: op zich boeiend en vaak goed voor een completer begrip van de veelzijdige persoon van Cash, maar vooral bestemd voor de echte fans.

Out Among The Stars bevat opnames uit 1981 en 1984 die Cash opnam met producer Billy Sherill, een cruciale schakel in de country van die jaren. Troef is dat het label deze opnames niet verkoopt als demo’s, outtakes of bestofte versies van bekend materiaal, maar als een volwaardig album, met twaalf songs die werden opgenomen met goed volk (o.a. Buddy Miller en Carlene Carter), maar om de een of andere vage reden op de planken zijn blijven liggen.

Redenen tot voorzichtigheid: ondanks een paar uitzonderingen (Johnny 99 bevatte een paar prima songs) waren de jaren tachtig niet zo goed voor Cash (en vele andere artiesten die piekten in de decennia ervoor). De studioplaten zijn gladde producten van hun tijd en de inspiratie was vaak ver zoek. Iets later maakte Cash ook deel uit van country supergroep The Highwaymen, een gezelschap dat tot de dag van vandaag de meningen verdeelt (we rekenen onszelf ook eens tot de naysayers).

Kortom: interessant, maar te benaderen met de nodige omzichtigheid, tenzij u een van die mensen bent die er ook geen graten in zag om in 2012 The Complete Columbia Album Collection in huis te halen, want dan kan u 21 maart 2014 alvast aanstippen in uw agenda.

Een teaser voor het album:


Johnny Cash – Out Among The Stars Preview on MUZU.TV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vijf =