Amatorski :: ”En plots piekte Zuid-Korea”

Na vijf jaar oogt het palmares van Amatorski behoorlijk indrukwekkend. Met Deleting Borders, dat zaterdag in première gaat in een door de AB in Flagey opgezet concert, schrijft de band een nieuw, intrigerend hoofdstuk. Een blik op de gelijknamige site volstaat om te ontdekken dat Deleting Borders in de eerste plaats de grens met het publiek uitgomt.

Inne Eysermans:“Op het Internet bestaat directe communicatie. Die kunnen we vinden door Deleting Borders. Het project is ontstaan door een uitnodiging van De Singel. We mochten een soort van Artist in Residence zijn. Zoals Dez Mona een opera gemaakt heeft, zo hebben wij een internetproject opgezet. Hilke, onze bassist, was daar al heel lang mee bezig: kijken hoe je het artistieke kan vertalen, hoe je interactie kan maken met je publiek.”
“Het is door internet dat je de ruimte tussen publiek en groep niet hebt. Wij geven iets en zij kunnen ermee doen wat ze willen. Terwijl je anders als publiek louter zit te kijken.”
“Je hebt de bestaande muziek, zoals op de website die aan Deleting Borders gekoppeld is. “How Are You” is een bestaand nummer dat gebruikt wordt. Dan heb je de website op zich. Daar wordt data verzameld om de concerten visueel in te kleden. En het visuele wordt beïnvloed door muziek die we spelen.”
Sebastiaan Van Den Branden: “De foto’s die bezoekers opladen, gebruiken we ook live. Daarnaast verzamelt de website ook data: wie op welke plaats luistert en hoe vaak. Dat soort dingen wordt gebruikt om visuals te maken. Wat dan tijdens de concerten afgespeeld wordt, is niet gewoon een film die van begin tot einde speelt, maar visuals die net zo goed op dat ogenblik gegenereerd worden, die ook na elk optreden een update krijgen zodat je elke keer iets anders krijgt.”
“Voor ons was het een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat het zowel op muzikaal vlak als op visueel vlak een meerwaarde wordt voor het publiek. In dat opzicht kan een woordje uitleg geen kwaad. Het is echt een meerwaarde als iemand die naar het concert komt, op voorhand de onlineapplicatie gebruikt heeft.”

enola: Daarvoor gingen jullie aankloppen bij We Wrok We Play?

Van Den Branden: “Thijs en Valentijn, twee mensen uit Gent, runnen dat bedrijfje en hebben die applicatie gemaakt. In de VS liggen onze bezoekersaantallen goed, allicht doordat enkele belangrijke awards gewonnen zijn door de applicatie. Daardoor zorgt Deleting Borders ook voor het doorbreken van landsgrenzen. Dat is was internet typeert. Dat je instantly contact hebt met de rest van de wereld, terwijl oudere media hoofdzakelijk per land zijn. In dat opzicht is het interessant om te zien dat de applicatie wereldwijd 65.000 unieke bezoekers heeft gehad. Amerika is nummer één. Het is super interessant om te volgen hoe die evolutie gaat. Zo af en toe komt er een ander land.”
Eysermans: “Elke dag of op verschillende uren was er eens een piek hier en dan daar. Vorige week hebben we gehoord dat het in Zuid-Korea blijkbaar ineens piekte. Dat is eigen aan het internet, zeker?”
Van Den Branden: “Het is leuk om te zien wat er gebeurt, maar je kan niet per se verklaren hoe dat komt.”

enola: Gezien de infostroom die eigen is aan het internet, is het al bijna een wonder dat het opgepikt wordt.

Van Den Branden: “We wilden absoluut (?) dat het opgepikt werd. Dat is ook waarom we gestreefd hebben naar een zo mooi mogelijke applicatie, die onszelf ook heel hard aansprak, om zo je slaagkansen te vergroten. Als je weet dat er in eerste instantie niks van promo gevoerd is rond de applicatie, is het fantastisch als die op een bescheiden manier viraal gaat.”
Eysermans: “Het is ook heel interessant, hoe sociale media en netwerksites iets kunnen opzetten waar we allemaal in moeten functioneren. We hebben echter voor een echte site gekozen, zodat we zelf nog kunnen beslissen hoe de communicatie verloopt. Al gebruiken we netwerksites wel om Deleting Borders te verspreiden.”

De bouwsteen waarmee het publiek op de website van Deleting Borders aan de slag kan gaan, is het nieuwe nummer “How Are You”. Wie ongeduldig is naar een opvolger voor TBC zal echter nog even geduld moeten oefenen.

Eysermans: (lacht) “Wij zijn ook ongeduldig.”
Van Den Branden: “We zijn volop met nieuw materiaal bezig. Al wat we tot nu toe gedaan hebben, zoals soundtracks, Deleting Borders, noem maar op, is daar automatisch mee verweven. Je ondergaat nu eenmaal een evolutie als persoon, je experimenteert met nieuwe dingen. Uiteraard gaat die nieuwe plaat beïnvloed worden door wat we nu aan het doen zijn en vice versa.”
Eysermans: “Live gaat tijdens Deleting Borders vooral ouder materiaal gebracht worden, al zal er hier en daar wel iets nieuws tussensluipen. Zoals “How Are You.” De laatste twee maanden zijn we vooral bezig aan nieuw materiaal. Daar is iets nieuws uit ontstaan, dat voor ons een nieuwe piste heeft blootgelegd. En “How Are You” moet daar opnieuw mee in groeien.”
Van Den Branden: “Ik denk dat we met dit project veel geleerd hebben over onszelf: wat wil je wel doen, wat kan je opgeven, want niet, hoe ver kan je in bepaalde dingen gaan? Want uiteindelijk hebben we nu een beetje getracht een instrument te maken voor de muzikale leek: je creëert je eigen Amatorski-nummer. De oefening die wij gedaan hebben, is zien hoe ver je daarin kan gaan. Er kan over gediscussieerd worden over hoe ver dat kan leiden. Hoe verder je gaat, hoe meer je jezelf als artiest wegcijfert, tot je op een bepaald punt komt dat de artiest er niet meer toe doet. Ik denk dat wij daar nu een lijn in getrokken hebben.”
“Als je daar heel ver in gaat, dan denk ik dat je weer komt tot een punt waar je zelf misschien wel een ander platform bouwt, maar dan ga je weer mensen hebben die het voortouw moeten of kunnen nemen om er iets moois mee te maken.”

Deleting Borders gaat op 5 oktober in première in Flagey (i.s.m. de AB), nadien worden grenzen opgeheven in Leuven (9 oktober, Schouwburg), Gent (10 oktober, Handelsbeurs), Roeselare (11 oktober, De Spil) en Hasselt (12 oktober, CC).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 + twintig =