4AD herdenkt loopgraven met grote namen

Dat de Eerste Wereldoorlog dit jaar herdacht wordt was u wellicht niet ontgaan. Naast inzakkende pontonbruggen in Antwerpen en een grote hoeveelheid tentoonstellingen over heel België doet ook de Westhoek in oktober zijn best om die oorlog nogmaals op artistieke wijze te herdenken. En daarbij valt vooral het GoneWest-project van muziekclub 4AD op.

Voor de gelegenheid slaat de organisatie GoneWest de handen in elkaar met 4AD, dé muziekclub van Diksmuide. Om die grote oorlog te herdenken werden dan ook een reeks grote concerten geprogrammeerd met zowel binnenlandse als buitenlandse artiesten. Uiteraard niet zomaar wat concerten, maar wel thematische voorstellingen die geproduceerd werden naar aanleiding van het evenement.

Om het eerste evenement op 17 oktober op te fleuren zal Arno, rasechte Oostendenaar van dienst, zijn repertoire uitbreiden met bewerkingen van oorlogs- en vredesliederen. Nog Belgisch talent op zaterdag 18 oktober, wanneer Amatorski, Marockin’ Brass, Het Zesde Metaal en Ozark Henry op eigen wijze De Slag om de IJzer en de daaropvolgende onderwaterzetting van de Westhoek in 1914 herdenken.

Hoogtepunt van de reeks is wellicht de wereldpremière van Lament, een nieuwe compositie van Einstürzende Neubauten op 9 november. De inhoud van de productie, die de eerste wereldoorlog wil herdenken en zowel een reeks concerten als een album omvat, is nog niet helemaal concreet bekendgemaakt. Wel wist de groep al te lossen dat het om een cyclus zou gaan bestaande uit originele songs, covers en performances die gebaseerd zijn op historische data. “As a child of the Post Second War era, I’m of course hugely influenced in my upbringing about the results of that”, aldus Blixa Bargeld. Benieuwd hoe dat zich in muzikale termen zal uiten.

In december vervolgens sluit 4AD de reeks af met drie opeenvolgende concerten die werken rond het thema van de Kerstbestanden. Onder andere Velvet Underground-man John Cale zal zich op 20 december laten inspireren door de Kerstbestanden en daarmee zijn enige concert in België in 2014 spelen. “We’ll be home for Christmas”, beloofden de soldaten die ten oorlog trokken in augustus 1914. Helaas, het mocht niet zijn. Gelukkig schuift u straks wel met een hoofd vol muzikale herinneringen aan de Kerstdis aan.

http://www.gonewest.be/
http://www.4ad.be/
Beeld:
Mote Sinabel

recent

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

Louise van den Heuvel :: Sonic Hug

Op Sonic Hug neemt Louise van den Heuvel de...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Maria Montessori

Tegelijk een feminist én een moeder zijn was geen...

verwant

Het Zesde Metaal :: ”Toms schoenen zijn groot om te vullen”

Sommige platen worden geboren uit vreugde, sommige uit verdriet....

Het Zesde Metaal :: Het langste jaar

Wannes Cappelle was in 2022 in rouw door het...

#So2023: Het Zesde Metaal :: Het langste jaar

Schoonheid en verlies liggen al te vaak lepeltje tegen...

John Cale :: Mercy

'Bij momenten zo hermetisch als een muizenreet'. Dat was...

Best Of John Cale

Geef toe: meestal zijn ze uw geld niet waard,...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in