De laatste 10 van ’13: najaar 2013 in tien films

De zomervakantie zit er alweer op. En daar klagen we niet om, want ze heeft ons achtergelaten met flinke migraine. Op vlak van blockbusters moet het één van de meest luidruchtige filmzomers geweest zijn die we ooit beleefd hebben. Daarom zijn we maar al te blij dat we – na al die halfbakken spektakels – weer kunnen uitkijken naar de betere cinema. En wees maar zeker dat de kille herfstdagen straffe films te bieden hebben. Geen vechtende robots of vliegende superhelden ditmaal, maar prille lesbische liefde, claustrofobie in de ruimte, onsympathieke piraten en kwieke folkdeuntjes. Steven Soderbergh levert (nog maar eens) zijn allerlaatste film af, de gebroeders Coen maken weer hun opwachting en Alfonso Cuarón laat na zeven jaar nog eens van zich horen. Om nog maar te zwijgen van wat Lars Von Trier in petto heeft. Films die nu al de hemel worden ingeprezen als potentiële Oscarkandidaten en films waarbij het spannend afwachten is of ze al dan niet hun reputatie zullen waarmaken. Het najaar heeft dus veel te bieden waar we kunnen naar uitkijken, maar om het overzicht te behouden, maken wij een selectie van tien films die je zeker in het oog dient te houden.Here we go!

Borgman

Release: 18/09

Hup Holland hup! Wat waren de Nederlanders fier toen deze film in mei kans maakte op de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes. Winst zat er niet in, maar onze noorderburen sloten de nieuwste van Alex van Warmerdam met plezier in de armen. Maar ook wij mochten trots zijn, omdat een groot deel van de cast bestaat uit Vlaamse topacteurs. Zo verzorgt Jan Bijvoet de hoofdrol als Camiel Borgman, een zonderlinge landloper die het leven binnendringt van een welgesteld gezin en het leven van de gezinsleden verandert in een psychologische nachtmerrie. Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets maken ook hun opwachting. Een thriller van Nederlandse makelij, met een sterke Vlaamse afkruiding.

La Vie d’Adèle

Release: 09/10

Niet Borgman, maar het Franse La Vie d’Adèle ging dit jaar met de Gouden Palm aan de haal. Een stripverfilming dan nog wel, want de film is gebaseerd op de comic Le Bleu est une couleur chaude. Dit drie uur durende relaas vertelt het verhaal van de vijftienjarige Emma, die er van droomt om ooit aan de slag te gaan als leerkrachte, maar haar leven overhoop gehaald ziet worden wanneer ze Adèle ontmoet. Er ontstaat meer dan enkel vriendschap tussen de meisjes en beiden moeten ze zien om te gaan met hun gevoelens. Geprezen door de internationale filmpers, berucht omwille van een naar verluidt expliciete seksscène.

Behind The Candelabra

Release: 30/10

Van jonge lesbische liefde gaan we naar extravagante mannenliefde. Regisseur Steven Soderbergh begeeft zich voor zijn (aller)laatste film in de glitter en glamour van Las Vegas, om de liefdesperikelen van pianovirtuoos Liberace uit de doeken te doen. Michael Douglas maakt een zeer geslaagde comeback als de pianist, terwijl Matt Damon rondhuppelt in te strakke zwembroeken en Rob Lowe een van de leukste bijrollen van het jaar op zijn naam mag schrijven. Verblindend in al zijn pracht en praal, maar ook uiterst doeltreffend in zijn tragiek.

Gravity

Release: 30/10

Wat is het verdomd lang wachten op de nieuwe van Alfonso Cuarón. Het is van Children of Men uit 2006 geleden dat de regisseur nog een film heeft afgeleverd. Maar in oktober is het eindelijk zover. Gravity brengt Sandra Bullock en George Clooney in de hoofdrollen als twee astronauten die los geraken van hun ruimtestation en de oneindige duisternis in zweven. Psychologische horror in de ruimte die recent op het Filmfestival van Venetië werd overladen met superlatieven. Wij staan al te watertanden.

All Is Lost

Release: 13/11

Clooney en Bullock zijn dit najaar verloren in het heelal, terwijl Robert Redford in zijn eentje vecht tegen de natuurkrachten op zee in All Is Lost. Regisseur J. C. Chandor volgt zijn debuut Margin Call op met dit experimenteel survival-drama waarin Redford amper een woord zegt en de pure menselijke overlevingsdrang centraal staat. De film werd warm onthaald in Cannes en beschikt blijkbaar over een Robert Redford in topvorm.

The Counselor

Release: 13/11

Prometheus bleek dan toch niet het meesterwerk waar iedere geek stiekem op hoopte, dus hopelijk kunnen we die teleurstelling doorspoelen met Ridley Scotts The Counselor. Met Brad Pitt, Michael Fassbender, Javier Bardem, Penélope Cruz en Cameron Diaz op de affiche zal het zeker niet aan de cast liggen. Maar de grootste aantrekkingskracht van Scotts nieuwste is de persoon die het scenario gepend heeft: Cormac McCarthy. De Amerikaanse auteur was eerder al verantwoordelijk voor de romans No Country For Old Men en The Road, en dat maakt een mens dus benieuwd. Het verhaal draait rond een advocaat die zich eenmalig inlaat met een illegaal zaakje en terechtkomt in een spiraal aan intriges.

Captain Phillips

Release: 23/10

Tom Hanks is back! Naast zijn rol als Walt Disney in Saving Mr. Banks zal de acteur in de komende maanden ook te zien zijn in de nieuwe thriller van Paul Greengrass. Captain Phillips haalt de mosterd bij het waargebeurde verhaal van een Amerikaans vrachtschip dat in 2009 werd gekaapt door Somalische piraten. Greengrass kennende zal Captain Phillips de nodige adrenaline bevatten, en waarschijnlijk ook een heleboel mensen die tegen elkaar staan te roepen in een controleruimte. Zolang Johnny Depp nergens te bespeuren valt zijn wij tevreden.

The Immigrant

Release: 27/11

James Gray is ook zo een regisseur waar we al een tijdje niets meer van gehoord hebben. Two Lovers was zijn laatste en dat was een hartverscheurend, deprimerend liefdesdrama. Hopelijk is The Immigrant van een even hoog niveau. De film speelt zich af in het New York van de jaren twintig, met Marion Cotillard als immigrante die de prostitutie wordt in gedwongen door Joaquin Phoenix. Jeremy Renner doet ook mee als een goochelaar die vriendjes wordt met Cotillard. De meningen waren verdeeld in Cannes, maar Gray blijft een interessant genoeg filmmaker om uit te kijken naar zijn volgend wapenfeit.

Inside Llewyn Davis

Release: 04/12

“Directed by Ethan and Joel Coen”, het is altijd plezierig om dat zinnetje op een affiche te zien verschijnen. De broers, die nog steeds tot de meest getalenteerde regisseurs van hun generatie behoren, begeven zich van de robuuste Amerikaanse vlakten uit True Grit naar de groezelige straten van het New York uit de jaren zestig. Inside Llewyn Davis verkent de folkcultuur van het toenmalige New York, losjes gebaseerd op de muzikale wandel van Dave Van Ronk.

Nymphomaniac

Release: 25/12

Kerstdag zal nog nooit zo heet geweest zijn, want dan komt de nieuwe Lars Von Trier in de zalen: Nymphomaniac. Von Trier belooft de seksuele ervaringen van een vrouw van middelbare leeftijd uit de doeken te doen, vanaf haar kinderjaren. De vrouw in kwestie is Charlotte Gainsbourg. Het zal er zeer pikant aan toegaan en belooft nu al voor de nodige controverse te zorgen. Een ideale kerstfilm voor het hele gezin dus. Zo hebben we je graag, Lars!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twintig − 1 =