Baroness :: Live At Maida Vale – BBC

Een week voor het bijna fatale busongeluk in Engeland nam Baroness vier nummers op in de BBC-studio in Maida Vale in West-Londen. Het resultaat is net uit en de ideale opwarmer voor de terugkeer van de sludgerockers naar de Europese podia.

Wat zou er van Baroness geworden zijn als zijn tourbus die 15de augustus niet tien meter diep gecrasht was? Ongetwijfeld waren drummer Allen Blickle en bassist Matt Maggioni — beiden stapten in maart 2013 op door de nasleep van het ongeval — nog bij de band en hadden we hen al zien schitteren in een overvolle Trix of AB. Het ging frontman John D. Baizley en zijn gevolg meteen voor de wind na de release van Yellow & Green in juli. Niet elke fan van de oude, zwaarder klinkende Baroness was gediend met de softe, meer melodische en poppy klank, maar er werd wel een nieuwe schare fans aangesproken.

Met dit EP’tje kan Baroness misschien wel de teleurgestelde fans beetje bij beetje terugwinnen, want tijdens de livesessie werden de vier nummers bikkelhard gebracht. Er straalt een punkachtige directheid van de plaat. Zo lijkt het alsof we opener “Take My Bones Away” live meemaken.

De fans van Yellow & Green zullen ook tevreden zijn met de setlist die zeer representatief voor de Baroness 2.0 is. Zo smaakt ook “March To The Sea” naar meer. De psychedelische intro laat je even wegdromen, maar daarna verscheuren gitarist Pete Adams en Baizley je in stukken met respectievelijk verschroeiende riffs en een brulstem. Pas op: ondanks het explosieve refrein zitten in het nummer popreferenties verscholen.

“Cocainium” is dan weer andere koek. Op plaat steunt dit nummer op een soort galopperende baslijn, die doet denken aan de klassieke progrock van Yes. Maar ook Pink Floyd komt in de live versie bovendrijven. En wat zeiden we vorig jaar over “The Line Between”? Juist ja, dat het nummer ietwat Muse- en Foo Fighters-achtig klonk. Gelukkig geen kopie, want het blijft een van de beste voorbeelden van de sludge pop zoals alleen Baroness die kan maken; catchy as hell, uiterst dynamisch en verdomd ingenieus in elkaar gestoken.

Is Live At Maida Vale – BBC een overbodige release waarmee Baroness ongegeneerd de zakken kan vullen? Dat is het niet. Met deze EP treedt de band weer definitief op het voorplan.

Stel het u even voor: in augustus vorig jaar was er die verschrikkelijke crash, maar in december dat jaar speelden Baizley en Adams alweer samen. Baroness moest en zou terugkomen, al stapte de helft van de band in maart dit jaar op. In april kondigde de band een tour in de VS aan. En dit omwille van een reden: de goesting om weer op een podium te staan. Wij hebben evenveel zin om Baroness opnieuw aan het werk te zien.

Baroness speelt op zondag 29 september in Trix in Antwerpen. Er zijn nog tickets te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 17 =