Baroness :: ”De eerste nieuwe nachten in de tourbus hebben we slecht geslapen”

Ruim een jaar na het bijna fatale busongeval landt Baroness opnieuw in Europa. Op zondag 29 september is het de beurt aan de Antwerpse Trix om de progressieve metalband te ontvangen. enola blikt vooruit (en een beetje achteruit) met gitarist Pete Adams.

Het mag een wonder heten dat Baroness nog bestaat. Wat een succesvol tourjaar moest worden dankzij de verbluffend sterke dubbelplaat Yellow & Green eindigde voor Baroness in augustus 2012 desastreus. Nauwelijks een dag voor ze zouden spelen op Pukkelpop, crashte hun tourbus negen meter de dieperik in. Als bij wonder raakten bandleden en crew ‘slechts’ zwaar- of lichtgewond. Maar na een lange revalidatieperiode, waarin Baizley en Adams op zoeken moesten naar een nieuwe bassist én drummer, staan ze vanaf eind september al terug in Europa.

In tegenstelling tot frontman Baizley, die zware breuken had aan arm en benen en luttele weken aan een rolstoel gekluisterd zat, raakte de immer enthousiaste gitarist (een Irak-veteraan) bij het ongeval lichtgewond. Hij was dan ook een van de eerste slachtoffers die het ziekenhuis mocht verlaten. “Natuurlijk heeft muziek mij doorheen die moeilijke periode geholpen. Ik zou niet weten wat zonder zou doen. Maar ik schreef de voorbije maanden geen nieuwe muziek voor Baroness. Ik werkte wel aan nieuwe nummers met Valkyrie, de heavy rockband van mijn broer Jake waarvan ik sinds 2004 deel uitmaak. We werken momenteel aan een derde plaat.”

enola: Jullie Europese tour duurt meteen een maand, tot eind oktober. Hoe enthousiast zijn jullie voor de grote terugkeer?
Adams: “We zijn redelijk opgewonden, weet je. Het is moeilijk om te geloven dat er sinds het ongeval en nu al een jaar verstreken is. Het zal ongelooflijk deugd doen om terug in Europa te spelen. We keren terug om eindelijk Yellow & Green te promoten.”

enola: Wat is voor jou het grootste verschil tussen clubconcerten en festivals?
Adams: “Er hangt een totaal andere sfeer op festivals. Heel veel nieuwe gezichten komen voor de eerste keer naar de band kijken. Bij clubconcerten zijn het meestal fans die speciaal voor de band een ticket kochten. Dat zorgt voor mij meestal voor een betere show. Festivals zijn dan weer een grote uitdaging. Maar toch hou ik meer van de persoonlijke setting bij clubconcerten.”

enola: Als het busaccident nooit gebeurt was, hadden jullie waarschijnlijk veel meer concerten in 2012 en 2013 gespeeld. Kon Baroness een andere band geweest zijn?
Adams: “Eerlijk: ik weet het niet. Alles in het leven heeft een reden. Misschien moest het ongeval wél gebeuren. Maar ik blijft niet graag in het verleden hangen.”

enola: Hoe waren de eerste optredens in de States? Waren John en jijzelf niet te nerveus om opnieuw in een tourbus de slapen?
Adams: “Tijdens de eerste live shows heb ik mij geweldig geamuseerd. Ik weet niet hoe het bij de andere bandleden , maar ik vond het moeilijk om de eerste nachten op de bus de slaap te vatten.”

enola: Bassist Nick Jost en drummer Sebastian Thomson zijn jullie twee nieuwe leden. Kan je hen even introduceren?
Adams: “Daarover wil ik het kort houden. Beiden werden ons aangeraden door mensen waarin we blind vertrouwen. Het lijkt simpel, maar het is vervolgens zo gegaan: John en ik speelden met hen individuele sessies. We konden ons vinden in wat we hoorden en besloten met hen in zee te gaan. Het zijn twee geweldige muzikanten en bovendien brengen ze leven in de brouwerij.”

enola: Hebben ze een andere speelstijl in vergelijking met Matt en Allan?
Adams: “Zowel Nick als Sebastian heeft een heel verschillende aanpak. Dat kwam ons goed uit, want het zijn de muzikanten die we nodig hadden om als band te kunnen groeien. We zijn klinken nu nog dynamischer. De snelle stukken worden sneller, de trage trager en de luide nummers luider. Het was nooit onze bedoeling om klonen van Matt of Allan te zoeken.”

enola: Hoe zijn jullie blijven volharden na het accident? John en jij stonden alweer op een podium in januari. De band heeft net een nieuwe EP uit en jullie touren in de VS alvorens door Europa te trekken.
Adams: “De periode was behoorlijk vreemd voor iedereen. We gingen allemaal op een andere manier om met wat er gebeurt was in Bath. Ik ga dus niet beweren dat er veel optimisme heerste. Pas sinds we weer de baan op gaan, hebben we opnieuw een beter gevoel. Maar John en ik bediscussiëren de toekomst van de band nog elke week eigenlijk.”

enola: Even terug naar Yellow & Green. De progrock- en soms pop-achtige sound van de plaat verraste veel fans van jullie ouder en steviger werk. Hoe kijk jij vandaag terug op de plaat en de reacties?
Adams: “Ik ben nog altijd verrast door de hoeveelheid overweldigende kritiek die de plaat kreeg. Het is moeilijk om te geloven dat zoveel fans even hard van de muziek genieten als ikzelf. Ik ben nog steeds fier op alle nummers. Ik heb hetzelfde gevoel bij alles wat ik al bij elkaar geschreven heb met Baroenss.”

enola: We mogen ons dus in Antwerpen aan een set boordevol nieuwe nummers verwachten?
Adams: “Jazeker, maar gemixt met wat ouder materiaal. Nogmaals: we kijken er naar echt uit.”

En wij ook. Op zondag 29 september is het de beurt aan de Antwerpse Trix om Baroness te ontvangen. Er zijn nog altijd tickets te verkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 + 19 =