Concerttips april

Elke maand selecteert Enola een handvol concerten die u niet mag missen. We schotelen u niet andermaal de geijkte namen voor, maar gaan op zoek naar talent zodat u binnen een paar jaar kan zeggen: “Ik was er er toen al bij”. Enola: uw gids voor al wat nog niet hot, maar wel al serieus aan het opwarmen is.

Mark Helias ‘Open Loose’ – 3 april – De Singer, Rijkevorsel

Bassist Helias neemt een unieke positie in tussen de freejazz-vernieuwers van de jaren zestig en zeventig en de nieuwe generatie die nu naar de voorgrond treedt. Helias’ composities zijn knoestig en vaak cerebraal, en je zou Open Loose, een trio met saxofonist Tony Malaby en drumwonder Tom Rainey, dan ook kunnen beschouwen als het cerebrale broertje van zijn BassDrumBone. Geen hapslikwegkost, maar fijnzinnig samenspel en subtiele improvisatie vol verrassingen en puzzelwerk.

http://www.markhelias.com/

Matthew E. White – 4 april – AB Club, Brussel

De langharige knuffelbeer Matthew E. White brengt zijn ingetogen americana-soul voor het eerst op Belgische bodem. Slechts zeven songs staan er op zijn debuut Big Inner, maar daarin schuilt meer dan veertig jaar muziekgeschiedenis. De intieme AB Club lijkt er het perfecte plekje voor, al zijn we ook wel benieuwd hoe hij het er op het podium van de Werchterse Barn vanaf gaat brengen.

http://www.matthewewhite.com/

Charles Hayward, Quattrophage & Eddie Prévost – 4 april – Le Vecteur, Charleroi

Een avond verrassingen rapen. Hayward, ooit nog een van de stichtende leden van This Heat, een band die experiment en prog aan elkaar reeg zoals The Soft Machine een decennium eerder de grenzen tussen jazz en prog aftastte, is een van de meest markante soloperformers van vandaag. Idiosyncratisch en onmogelijk te labelen. Prévost stond met AMM aan de wieg van de vrije improvisatie in Engeland en mag gezien woorden als een van de peetvaders van de hele Europese scène. Het Franse Quattrophage kennen we niet, maar we zullen u laten weten wat u gemist hebt.

http://www.vecteur.be/

Marble Sounds – 5 april – Trix, Antwerpen

Marble Sounds is nog zo’n band die je op je gemak kunt gaan bekijken in een zaaltje zo klein dat het niet zo erg is als je je bril vergeten bent. Dat zegt echter niets over hun talent. Tot nu toe werd een perfect parcours afgelegd met twee knappe platen, wacht dus niet te lang.

http://www.marblesounds.com/

Jaga Jazzist & Sinfonia Rotterdam – 6 april – AB, Brussel

Zelf zijn ze al met z’n negenen en bespelen ze met die bezetting een kleine vrachtwagen vol aan instrumenten, en dan nog besluit het Noorse Jaga Jazzist om voor dit project een volledig orkest als ondersteuning in te schakelen. In mei wordt een liveplaat uitgebracht van de concerten die ze speelden met de Britten Sinfonia, maar als exclusief voorsmaakje hebt u nu al de kans om de orkestbewerkingen (weliswaar met de Sinfonia Rotterdam) opgevoerd te zien in de AB.

http://www.jagajazzist.com/

A Hawk And A Hacksaw & Lisa Germano – 9 april – Handelsbeurs, Gent

De levendige Balkanmuziek van A Hawk And A Hacksaw en de grijstintenfolk van Lisa Germano (een van de meest onderschatte singer-songwriters van de laatste jaren) hebben bij een eerste beluistering weinig gemeen, maar toch vinden de uitersten elkaar in een originele zone. Beide namen mogen trouwens rekenen op de onvoorwaardelijke steun van Swans-voorman Michael Gira. Dat belooft een even originele als diverse avond te worden.

http://www.lisagermano.com/

Tape Cuts Tape – 10 april – Beursschouwburg, Brussel

In een jaar dat nu al een uitstekende editie is voor originele Belgische muziek, behoort Tape Cuts Tape ongetwijfeld tot een van de boeiende namen. De bricolagepop van Black Mold koppelt intrigerende avant-garde aan dromerigheid en mysterie, waarbij de persoonlijkheden van Eric Thielemans, Rudy Trouvé en Lynn Cassiers elkaar muzikaal in evenwicht houden. Popsnoep voor fijnproevers.

https://www.facebook.com/tapecutstape

Kashmir – 14 april – Botanique, Brussel

In thuisland Denemarken al lang geen geheim meer, in België vooralsnog nobele onbekenden. De groep die ooit onder de naam “Nirvana” begon, maar daar wijselijk verandering in bracht na het succes van die andere bende, gaat de baan weer op om zijn ondertussen zevende langspeler alweer onder de massa te brengen. Zorg dat u erbij bent, voor ze binnenkort enkel nog op Werchter te bezien zijn!

http://www.kashmir.nu/

Dans Dans – 14 april – Trix, Antwerpen

Op 22 april komt het tweede album uit van Dans Dans ofwel Bert Dockx (Flying Horseman),
Fred Lyenn (Lyenn) en Steven Cassiers (Dez Mona). De ongeduldigaard of bij uitbreiding de rechtgeaarde muziekliefhebber kan een weekje vroeger al proeven. Je moet zelfs niet persé een jazzliefhebber zijn om dit te smaken.

http://www.bestov.be/?simpro_portfolio=dans-dans/

Selvhenter – 17 april – Les Ateliers Claus, Brussel

Belgisch debuut van deze Deense vrouwenband. Uit onze albumrecensie: “Frk. B. Fricka is dissonant, semichaotisch en excentriek, maar net zo goed spannend en waanzinnig opzwepend. Geen idee hoe dat live uitpakt of wat hier nog op kan volgen, maar op dit ogenblik, hier en nu, op dit eigenste moment, is dit zowat het coolste in onze platenkast. U begrijpt waar we heen willen?” U weet wat te doen? U herkent ons alvast als de halvegare op de eerste rij.

http://www.egetvaerelse.dk/

The Bureau Of Atomic Tourism – 18 april – Récyclart, Brussel

Opgericht ter gelegenheid van Follow The Sound 2011 en nu terug met een uitstekende debuutplaat onder de arm. Het door Teun Verbuggen samengestelde sextet verenigt compositie en improvisatie tot een hedendaagse, tussen abstractie en schwung schipperende machine die stuitert, knettert en schettert. Met kleppers als Jozef Dumoulin, Marc Ducret, Nate Wooley, Andrew D’Angelo en Jasper Stadhouders kan dat alleen maar goed uitpakken. Check de site voor de andere tourdata.

http://www.teunverbruggen.com/The-Bureau-Of-Atomic-Tourism

Sleepers’ Reign – 19 april – Trix, Antwerpen

Deze Herentalse jonkies hebben alles in huis om het zoveelste bewijs te worden dat je Humo’s Rockrally niet hoeft te winnen om het ver te schoppen. Met hun zweverige soundscapes werden de kempenzonen tweede, maar ze kaapten wel de publieksprijs weg dankzij (onder meer) een memorabele cover van Dylans “Like A Rolling Stone”. Een jaar later zijn ze klaar voor het echte werk.

http://www.facebook.com/sleepersreign/

Roadburn Afterburner – 21 april – 013, Tilburg, Nederland

Van donderdag 18 tot zaterdag 20 april kunnen metal-, stoner- en doomliefhebbers hun zwart hart weer ophalen op het jaarlijkse Roadburn-festival. Kaarten vlogen zoals elk jaar weer in geen tijd de deur uit, dus daar bent u wel aan voor de moeite. Waar wél nog tickets voor zijn, is het Afterburner-event op zondag 21 april, dat stilaan zijn plaats kan innemen als volwaardige festivaldag. De line-up moet in ieder geval niet bepaald onderdoen. Zo kan je stonerlegendes Spiritual Beggars aan het werk zien, of je oren de kost geven op de vreemde, psychedelische black metal van het Japanse Sigh. Nederland vertegenwoordigt zichzelf met Nihill: alternatieve black metal in de stijl van Wolves in The Throne Room. Andere interessante namen zijn spacerockband Electric Moon, de progrockers van Astra en metallegende Ihsahn. Maar misschien dé reden om naar Tilburg af te zakken, is het optreden van Die Kreuzen uit Milwaukee, die de dag ervoor ook op het ‘gewone’ festival staan. Deze heren behoorden gedurende de jaren 80 tot begin jaren 90 tot de voorhoede van de Amerikaanse alternatieve metal, en daarmee wegbereiders voor bands als Neurosis. Een dag vol goedgevuld, familievriendelijk vertier dus.

http://www.roadburn.com/roadburn-2013/afterburner/

The Ex – 21 april – Le Water Moulin, Tournai

Onze Waalse vrienden treden steeds nadrukkelijker op de voorgrond. Zet Charleroi de improvisatie op de kaart in Le Vecteur en elders, dan is Le Water Moulin ongetwijfeld de leukste rock-‘n-rollkeet van Henegouwen. Na opmerkelijke passages van o.m. Dans Dans, Cheap Time, Savage Republic en James Chance is het aan een levende legende: The Ex, nog steeds de beste band die de Lage Landen ooit voortbrachten. De dag ervoor speelt de band bovendien in Charleroi, mét Selvhenter. Kies maar!

http://watermoulin.bandcamp.com/

Ernst Reijseger, Harmen Fraanje & Mola Sylla – 26 april – Handelsbeurs, Gent

Dit trio tekende met Down Deep voor een van de mooiste platen van 2013, een warme, virtuoze en meeslepende combinatie van muzikale tradities en emoties. Eerdere concerten werden bijzonder enthousiast onthaald en als we de correspondent van De Volkskrant moeten geloven, dan staat er niet minder dan een verbluffende krachttoer op het programma!

http://www.reijsegerfraanjesylla.com/

Steve Swell’s Extraordinary Belgians – 27 april – Costa, Antwerpen

Het aangekondigde concert van trombonevirtuoos Swell met Jemeel Moondoc, William Parker en Hamid Drake werd helaas geannuleerd, maar Swell zal toch van de partij zijn met een stel Belgen die mooie sier maken binnen onze vrije muziek: jongelingen Niels Van Heertum (Ifa Y Xango), Erik Heestermans (Sheldon Siegel), Christophe Albertijn (die voor de derde keer van de partij is in de New York Jazz Connection-reeks) en basveteraan Jean Demey. Albertijn verzorgt ook het voorprogramma met Thomas Olbrechts en Willy Van Buggenhout, nog een veteraan van de Belgische experimentele muziek.

http://soundinmotionvzw.webs.com/

Cactus Truck – 29 april – La Resistenza, Gent

Cactus Truck – het trio John Dikeman, Jasper Stadhouders en Onno Govaert – moet zowat het spannendste zijn dat de Nederlandse improvisatie de laatste jaren overkomen is. De band trok onlangs voor een idioot intensieve concertreeks naar de US, en keerde terug met een knaller van een liveplaat, met daarop explosieve freejazz en verbazingwekkend knappe interactie met Jeb Bishop en Roy Campbell. Die laatste zal er voor dit concert bij zijn, net als bassist Peter Jacquemyn. Niet te missen!

http://cactustruck.com/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + 6 =