Enola’s concerttips februari

Hebt u ook genoeg van het nieuws over koningskinderen, impeachment en de eeuwigdurende regeringsvorming? Enola geeft u graag enkele tips om februari tcoh heelhuids door te komen.  

Mudskipper – Het Bos (i.s.m. Sound In Motion) – 2 februari

Mudskipper is het splinternieuwe project van veteranen Terrie Hessels (The Ex) en Paal Nilssen-Love (een waslijst explosieve impro-projecten), met jongelingen Hanne De Backer en Signe Emmeluth. De vrouwen behoren tot een nieuwe generatie improvisatoren die zich momenteel laat gelden. De Backer was er onlangs ook bij toen The Ex uitgebreid zijn 40ste verjaardag vierde, terwijl Emmeluth grote indruk maakte tijdens het voorbije Summer Bummer Festival. Daar werd ook al duidelijk dat de twee rietblazers elkaar vonden (in een prachttrio met Angel Bat Dawid). Waar het precies naartoe gaat, geen idee, er is geen kaart of handleiding, maar iets zegt ons dat dit wel eens heel erg op het scherp van de snede kan worden. Mooie bonus is de komst van celliste Leila Bordreuil, die de avond zal openen.

https://www.hetbos.be/programma/evenement/2020-02-02-mudskipper-hanne-de-backer-signe-emmeluth-terrie-ex-paal-nilssen-love-leila-bordreuil


Jake Xerxes Fussell – Koninklijk Circus, Brussel, 3 februari

Mogen we eens een voorprogramma tussen de tips steken? Jake Xerxes Fussell is de archeoloog onder de rootsmuzikanten. Voor elke release gaat hij weer op zoek naar veelal vergeten folknummers uit de rijke Amerikaanse traditie om er het stof af te blazen en ze een nieuw leven te geven. Zijn vorig jaar verschenen album Out Of Sight is misschien wel zijn beste tot op heden. Met zijn pastorale, tijdloze herwerking van de nummers neemt Fussell je mee naar een van alle tijdsbesef ontdane plaats. En als je daarna nog de Zweedse troubadour Daniel Norgren als hoofdgerecht krijgt zijn dat meteen twee goede redenen om naar het Koninklijk Circus af te zakken. 

https://www.cirque-royal-bruxelles.be/nl/evenement/daniel-norgren-2020-02-03-2000


Rakta – Het Bos, Antwerpen, 5 februari
 
Voor uw portie Female powered postpunk, moet u aan het begin van de maand in Antwerpen zijn. Het duo Rakta uit Sao Paolo, Brazilië timmert al sinds 2013 keihard aan de weg. Naast een hele rist albums en EP’s, waarvan de meest recente plaat Falha Comum een waar pareltje is, tourt Rakta zich zowat een permanente jetlag. De band begint dit jaar aan haar derde Europese tour op anderhalf jaar tijd. Verwacht u dus aan een strak gerodeerde band, die moeiteloos knappe, bezwerende melodielijnen mixt met een grove brok verbetenheid en gramschap. Want als Braziliaan is er tegenwoordig genoeg om heel erg fucking boos van te worden.

 

Vitja Pauwels / Brecht Ameel – Volta, 6 februari 2020

Een beetje verstopt in de kelder van het gigantische complex van Studio Citygate bevindt zich het gezellige muziekcentrum Volta. Op 6 februari zullen Vitja Pauwels, manusje-van-alles in de Brusselse jonge muziekscene, en Brecht Ameel, ook lid van dronecollectief Razen, hun gitaren aftasten. Beiden zoekend, beiden op een andere manier, maar altijd schoon en intrigerend. Een avond waarbij de muziek en haar uitvoerders wel heel dicht op de huid zullen komen te zitten.

https://volta.brussels/concerts/vitja-pauwels/

 

Trance Map+ – 8 & 9 februari – Walter/Parazzar

Opnieuw een minder bekende bandnaam, maar die herbergt wel een van de grootste improvisatoren van het post-Coltrane tijdperk: Evan Parker. Binnen dit project vormt hij een tandem met live sampler, turntablist en geluidskunstenaar Matt Wright. We zagen een uitgebreide versie van dit project ooit aan het werk op een festival in Oostenrijk en kwamen oren te kort. Deze keer gaan ze de baan op met Toma Gouband, een van de meest ongewone percussionisten van zijn generatie. Improvisatie, field recordings en elektronische manipulaties worden samengesmolten tot een bedwelmende, soms delirische stroom van geluid. Geen voorgekauwde tralala, maar een eindeloos gelaagde zoektocht naar, welja, een sublieme trance. In Brussel krijgt u er het Ghost Trance Sextet bij, zij gaan aan de slag met Anthony Braxtons ‘Ghost Trance Music’.

https://www.werkplaatswalter.be/agenda/2020-02-08-ghost-trance-sextet-trance-map/
http://www.parazzar.be/blog/

Lyenn – Botanique, 9 februari 2020

Nog een Brusselaar die langzaam, stapsgewijs zijn weg zoekt binnen de muziek. Aan dat rustige tempo leverde Fred Lyenn Jacques onlangs zijn prachtige derde album Adrift af. Lyenn is een artiest die zijn songs de ruimte geeft om langzaam tot bloei te komen: in alle stilte als dat moet, heftig als de songs erom vragen. Een technisch briljante muzikant die wel recht uit het hart weet te spreken. In de gezellige Rotonde zal dat ongetwijfeld een verstild, ontroerend concert opleveren.

https://botanique.be/nl/concert/lyenn-2020

 

Bill Frisell & Mary Halvorson – 13 februari – Handelsbeurs

Frisell en Halvorson behoren tot de meest bejubelde gitaristen van hun generaties en terecht. Frisell klonk in het voorbije decennium niet altijd even spannend, maar als hij in vorm is, dan is het meteen ook heel goed. Maar Halvorson, die zagen we onlangs nog in grote (nee, grootse) vorm naast Ingrid Laubrock en Tom Rainey. Alleszins: het zijn twee snarenmagiërs die er een volstrekt herkenbare stijl op nahouden – Frisell met die zachtaardige schaduwen en rootsy texturen, Halvorson met die eigenaardig zwalpende effecten – en samen laten horen dat ze tot grootse dingen in staat zijn. We maakten een goed jaar geleden een kort duomoment mee, en dat blonk uit in een onweerstaanbare liefde voor de muziek en het samenspel.

https://www.handelsbeurs.be/nl/concert/bill-frisell–mary-halvorson-gitaar

 

Black Pumas – Trix, Antwerpen, 14 februari

Het gaat snel voor de Black Pumas. Eric Burton en Adrian Quesada (uit Austin, Texas) vormen pas sinds 2017 een band en hadden vorige week meteen hun eerste nominatie voor een Grammy beet. Als de livesessies die we online vinden een maatstaf vormen, verlekkeren wij ons alvast op een straffe muzikale avond. Het geluid is heerlijk retro: tijdloze soulzang met een korrel, ondersteund door vintage elektrische gitaren. Nu de Black Keys de laatste tijd in een wat mindere vorm verkeren, zijn de Black Pumas hier om onze zieltjes te veroveren.

https://www.trixonline.be/nl/programma/black-pumas/2395/

 

Babylon Doom Cult Records Presents: Turia, Laster, Invunche & Witch Trail – Het Bos, Antwerpen, 14 februari
 
Het Antwerpse undergroundlabel Babylon Doom Cult Records heeft al sinds zijn ontstaan een voetje voor bij de Nederlandse avant-garde black metalscene, en haalde reeds verschillende van deze bands van boven de Moerdijk naar Antwerpen. Ook dit keer presenteert BDC een heuse staalkaart van het beste van wat de Nooderburen aan black metal brouwen. Verwacht je aan een avond vol intrigerende, avontuurlijke, maar niet minder verschroeiende black metal. Zeker het rauwe, gestripte geluid van Turia en het meer experimentele, dansbare Laster zijn meer dan de moeite waard. Kom ook zeker op tijd, want het Gentse trio Witch Trail opent de debatten met hun uitstekende, zwartgeblakerde wave metal. Aanrader!

 

Sandy (Alex G) – Botanique, 18 februari 2020

Het concert van Alex G werd onlangs verplaatst van de Rotonde naar de grotere Orangerie. Een beetje jammer, want die eerste was hem op het lijf geschreven. Maar het zegt iets over de – terecht – groeiende aandacht voor deze ietwat schuchtere songschrijver die vorig jaar met House of Sugar zijn meest volwassen album tot nu toe afleverde. Kan al wel eens wat verlegen op het podium staan, maar ook dat heeft zijn charmes.

https://botanique.be/nl/concert/sandy-alex-g-pet-shimmers-2020

 

Big Joanie – Beursschouwburg, Brussel (20 februari) + 4AD, Diksmuide (21 februari) 

Thurston Moore is fan en bracht hun debuutalbum uit op zijn eigen label. Dat zou op zich al voldoende om u te overtuigen dat het Londense trio Big Joanie de moeite waard is. Wat u kan verwachten? Drie dames die tonen dat sociaal geëngageerde punkmuziek er nog altijd toe doet.  Ze brengen een mix van van Riot grrrl, The Ronettes, Nirvana, de betere punk en deinzen er niet voor terug om een nummer van de gladde, commerciële R&B van TLC te coveren. Kortom, een groep met ballen.  

https://www.beursschouwburg.be/en/events/big-joanie/
https://www.4ad.be/nl/events/big-joanie-black-leather-jacket/

 

Raketkanon – AB, 22 februari + Vooruit, 26-27 februari 2020

De beste, ranzigste en spannendste liveband – neen, maak daar maar gewoon band van – van ons land hangt de instrumenten aan de wilgen. Nog een laatste keer kan u hun oerkracht op het podium meemaken waarbij allerlei lichaamssappen ongetwijfeld weer in het rond zullen vliegen. De concerten in Brussel en Gent zijn uitverkocht, maar voor een laatste keer Raketkanon loont het toch de moeite, desnoods in ruil voor een nier, tot op het laatste moment Ticketswap te refreshen.

 

KRAAK Festival – Beursschouwburg, 28-29 februari 2020

Om eerlijk te zijn bestaat de affiche voor ons weer voor een groot deel uit nobele onbekenden. In dit geval is dat echter verre van een probleem en durven wij een bezoek aan de Beurschouwburg, alhoewel zelf met de handen voor ogen, ten zeerste aanraden. Voor de muzikale ontdekkingsreiziger die geen angsten of grenzen kent, is het KRAAK festival altijd een hoogmis.

https://kraak.net/concerts/kraak-festival-2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + 5 =