Concerttips juni 2023

, , , ,
Vooraleer de zalen aan hun zomerschoonmaak beginnen: tien toffe tips om het concertseizoen uit te zwaaien!

De zomer loert om de hoek, het festivalseizoen komt stilaan op volle snelheid en de clubscene maakt zich klaar voor de jaarlijkse zomerschoonmaak. Maar niet zonder een laatste maand het stof uit uw oren te blazen. Enola gaat, vooraleer we onze kampeertent van de zolder halen, nog één maand de hort op naar de vaderlandse zalen, en geeft u nog de tien tofste tips om uw concertseizoen in schoonheid af te sluiten.

Tsar B :: 2 juni, De Studio Antwerpen

Drama! Liefde! Persoonlijke ontwikkeling! Emoties met de Grote Letters! Tsar B bezweert en betovert op haar prima album To The Stars. Op plaat doet ze dat allemaal in haar eentje, live neemt ze haar band mee. Met alle ingrediënten uit een klassieke opera en de kenmerkende passie stort ze haar hart uit over podium en publiek terwijl de muziek gaat van smachtend pompend tot stomend hakkend, en dat alles in een unieke mix met klassieke instrumenten.

https://www.destudio.com/nl/project/tsar-b

Kevin Morby :: 9 juni, Vooruit Concertzaal (Democrazy) Gent

Ja, This Is A Photograph is ondertussen al meer dan een jaar oud en ja, eind mei 2022 deed Kevin Morby ook al ons land aan met een gesmaakte passage in De Roma. Toch belooft deze doortocht van de Amerikaanse troubadour andermaal de moeite. Met More Photographs (A Continuum) bewijst Morby met herinterpretaties, variaties, en nieuwe songs in hetzelfde thema dat nog lang niet alles gezegd was met die plaat van vorig jaar. Wees maar benieuwd hoe dat onvoltooide verhaal tot leven zal komen in De Vooruit op 9 juni!

https://www.democrazy.be/agenda/2570-kevin-morby/

Azymuth :: 10 juni, N9 Eeklo

50 jaar geleden begonnen enkele Braziliaanse muzikanten hun klassieke jazzopleiding te combineren met de funk die sterk opgang maakte en de muziek waar ze als kind mee opgroeiden. Ze legden daarmee het fundament voor samba doido, ofwel ‘crazy samba’, en zetten de wereldwijde opmars van Braziliaanse muziek, die twintig jaar eerder met de bossa nova begon, verder. Het leverde het land enkele supersterren als Marcos Valle op, maar het trio Azymuth blijft heer en meester in het genre. Dit jaar wou de band ter ere van zijn vijftigste verjaardag een uitgebreide Europese tour ondernemen, maar in april dit jaar moest Azymuth afscheid nemen van stichtend lid en legendarische drummer Ivan Conti. Als eerbetoon aan de muzikale erfenis van Conti wordt de tour toch afgewerkt. Verwacht je in Eeklo dus aan een even emotioneel als heftig swingend feestje.

https://www.n9.be/nl/concerten/concert/azymuth

Moor Mother x Farida Amadou :: 11 juni, AB Club Brussel

Op haar laatste plaat Jazz Codes klinkt experimenteel dichter, spoken word-artiest en muzikant Moor Mother melodieuzer dan ooit. Met kundige eenvoud rapt ze over FlyLo-beats, saxofoon en piano. De Amerikaanse stond mee aan de wieg van het artistiek collectief Black Quantum Futurism, de free jazz-groep Irreversible Entaglements en het experimentele clubduo 700 Bliss. In de AB gooit ze het straks op een akkoord met de Belgisch-Nigeriaanse bassist en improvcomponist Farida Amadou, die Moor Mothers vocale werk van percussie en elektronica zal voorzien. Verplichte kost voor fans van billy woods, Ka en andere buitenbeentjes.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/moor-mother-x-farida-amadou/

Mars Volta :: 14 juni, OLT Rivierenhof Antwerpen

Na tien jaar radiostilte was daar vorig jaar plots het eponiem The Mars Volta, een album waarop de band de algemene bekende manie inruilde voor een verrassend traditionele en bedaarde sound. Na een hele nazomer en winter te hebben kunnen marineren op onze draaitafel zijn we toch benieuwd wat dat gaat geven nu de voorspellingen van het weer de aanhoudende zonneschijn en droogte doortrekken richting één hete fiesta.

https://www.oltrivierenhof.be/nl/programma/the-mars-volta/227/

Horace Andy :: 16 juni, Vooruit Concertzaal (Democrazy), Gent

Horace Andy is misschien niet de gróótste naam, maar u kent hem ongetwijfeld wel. Het bekendst is hij geworden door zijn tijdloze samenwerkingen met Massive Attack: hij is degene die met zijn nachtegalenstem songs als “Spying Glass”, “Angel”, en “Man Next Door” naar een baan om de aarde zong, maar eigenlijk heeft hij zijn vrienden uit Bristol niet nodig om een uniek artiest te zijn. Tweeënzeventig is hij nu, en nog steeds niet uitgezongen: vorig jaar nog bracht hij samen met Adrian Sherwood twee prima albums uit. Na Max Romeo is Andy al de tweede reggaelegende die in één maand tijd ons land aandoet, en aangezien ook zij niet het eeuwige leven hebben, mag je een kans om hen te zien niet laten schieten.

https://www.democrazy.be/agenda/2640-horace-andy/

Avalanche Kaito / Vermin Twins :: 21 juni, Trix Bar, Antwerpen

Een avondje voor de avonturiers! Het Burkinees-Brusselse experimentele jazzrock/no wave/postpunk/wat-nog-allemaal-trio onder aanvoering van de opzwepende en enigmatische Kaito Winse was al een klein fenomeen in de Brusselse underground. Maar sinds hun passage op Eurosonic en hun opgemerkte set bij KEXP komt er meer erkenning uit binnen- en buitenland. En geloof ons maar: live blaast de muzikale, euh, lawine van Avalanche Kaito je meedogenloos van je sokken. En als dat nog niet avontuurlijk genoeg is, kan je de snuiters van Vermin Twins als voorprogramma meenemen. Trippen op midzomernacht: als daar maar geen horrorfilm van komt!

https://www.trixonline.be/nl/programma/avalanche-kaito-vermin-twins/3260/

Ronker :: 25 juni, Trix Café Antwerpen.

Wie na het concert van The Melvins niets te doen heeft, of gewoon rond half elf in de buurt van Trix is, kan in het café beneden binnenlopen voor een gratis optreden van Ronker. Doen, zouden we zeggen, want nadat het Denderleeuwse viertal imponeerde op We Are Open bracht de band dit voorjaar met de EP Self-Loathing Self-Help ook nog eens een visitekaartje uit om u tegen te zeggen. Verwacht u aan ziedende post-punk, razende hardcorepunk, en een band die speelt met het mes tussen de tanden.

https://www.trixonline.be/nl/programma/ronker/3283/

Soul Glo :: 26 juni, Kavka Zappa Antwerpen

De punk- en hardcorescene uit Philadelphia heeft nooit echt wereldwijd potten kunnen breken, maar moest op kwalitatief vlak niet onderdoen voor de grotere broers uit New York, Boston of Washington DC. De nieuwste revelatie uit de ‘city of brotherly love’ heet Soul Glo. Dit trio veroorzaakte in de eigen scene al heel wat ophef met een stevige rist platen en EP’s, maar wist pas midden vorig jaar met het geweldige Diaspora Problems over de grenzen te reiken, met een vlammende mengeling van punk, hardcore, vleugen hiphop en withete teksten die de rassenproblematiek in de US (en daarbuiten) pijnlijk blootleggen. Dat betekent geheid buitenkomen met blauwe plekken op de huid en op de hersenen: dikke aanrader dus.

https://kavka.be/event/soul-glo-millitarie-gun/

recent

65DaysOfStatic Plays Wild Light :: 22 september 2023, Trix

Ook in een wereld waarin The Rolling Stones blijven...

Star Wars – Visions: Seizoen 2

Lucasfilm en Disney leveren met dit tweede seizoen van...

Absynthe Minded :: ”Ik wil gewoon mooie dingen blijven maken, mijn fantasie gebruiken”

Een zondagsschilder: zo voelt Bert Ostyn zich op de...

Le Livre des Solutions

Er was een tijd dat Michel Gondry – die...

Sparta

Ulrich Seidl vertelt opnieuw een onconventioneel en provocerend verhaal....

verwant

Concerttips mei 2023

Vooraleer de zomerfestivals het enkele maanden van het clubcircuit...

Enola’s concerttips februari

Hebt u ook genoeg van het nieuws over koningskinderen,...

Enola’s concerttips: januari 2020

De kerstdis is eindelijk verteerd, de kater van oudjaar...

Enola’s concerttips: december 2019

Na de overdaad van vorige maand is het in...

Enola’s concerttips: november 2019

November. De temperaturen nemen een duik, het is vroeg...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in