Lee Fields And The Expressions :: Faithful Man

Jonge honden als Michael Kiwanuka en Raphael Saadiq imponeren vandaag met frisse interpretaties van het authentieke soulgeluid. Maar wat als een oude knar het plots opnieuw voelt kriebelen en aansluiting zoekt bij die nieuwe garde? Het antwoord wordt aangereikt door Lee Fields en zijn begeleidingsband The Expressions.

Uiteraard kan je de zalvende soul van Kiwanuka niet vergelijken met de opzwepende funk van Lee Fields. Maar het gaat om eenzelfde zoektocht naar puurheid, als tegengewicht voor de gestileerde soul die de hippe snaken tegenwoordig uit hun laptop toveren. Lee Fields trok in de jaren zestig al op tour, samen met onder meer Sammy Gordon en Kool and the Gang. Tot het plots genoeg was en hij voor een fulltime carrière als huisvader koos. Eind jaren negentig keerde Fields terug naar het podium, en drie jaar geleden maakte de krasse opa een gesmaakte comeback met My World, begeleid door The Expressions.

Vandaag verschijnt opvolger Faithful Man, geproducet door de mede-eigenaars van het Truth & Soul label, waarop dit album verschijnt. Het zijn dezelfde heren die onder meer instonden voor Aloe Blaccs megahit “I Need A Dollar”. En dat valt eraan te horen, ook deze plaat is slim in elkaar gezet en onderscheidt zich door zijn geloofwaardigheid en oprechtheid. Hoogtepunt “You’re The Kind Of Girl” is zowel productioneel als wat betreft inleving een huzarenstukje, inclusief feel good blazers in het refrein, een streepje parlando en een opgewekt orgeltje op het eind. Of het Lee Fields een even grote hit als “I Need A Dollar” zal opleveren, moet nog blijken, al is het hem van harte gegund.

Faithful Man is minstens evenveel de plaat van The Expressions — een stel rotgetalenteerde funkateers — als van Fields zelf. Met de ervaring van een geoefende gids leidt het gezelschap je rond in veertig jaar soul- en funkmuziek. Prachtig hoe strijkers en piano het opnemen tegen een funkgitaartje in het instrumentale “Intermission”. Maar ook op andere tracks zorgt het collectief voor een vol geluid dat live gensters slaat. Wie de kans heeft, moet het ensemble dan ook zeker eens op het podium gaan bekijken, want pas daar komen de nummers helemaal tot leven.

”Little JB”, waarbij de initialen refereren aan James Brown, zo wordt Lee Fields genoemd in het circuit. En daar valt wel iets voor te zeggen. De man zijn stemtimbre, zijn vocale uithalen, de rustpauzes en de manier waarop hij als een ware orkestmeester zijn band meeneemt — zoals in het rijk georkestreerde titelnummer –roepen herinneringen op aan The Godfather Of Soul. Uiteraard mogen we geen appelen met peren vergelijken, en gaat het slechts om een glimp van de magie van de grootmeester, vooral op de tweede helft van de plaat waarop samen met het tempo ook het niveau van de nummers zachtjes naar omlaag gaat.

Zeggen dat Lee Fields met Faithful Man zijn jeugdige discipelen moeiteloos overklast, zou dan ook van onnodige snoeverij getuigen. Maar dat deze oude rot een tweede jeugd beleeft die mogelijks nog spannender is dan zijn eerste, zal niemand ontkennen. Wie into the real deal is, heeft aan Faithful Man een erg vette kluif.

Lee Fields And The Expressions stelt Faithful Man op 19 maart voor in het Depot, in Leuven.

http://www.truthandsoulrecords.com/lee-fields/
http://www.truthandsoulrecords.com/lee-fields/
Truth & Soul

verwant

Lee Fields & The Expressions :: Big Crown Vaults, Vol. 1

Het is een fraai jaar voor fans van Lee...

Lee Fields And The Expressions :: 10 mei 2016, De Kreun

In dezelfde week dat Sharon Jones met “Make America...

Lee Fields :: Emma Jean

Na een langgerekte valse start lijkt de carrière van...

Lee Fields & The Expressions :: 8 juni 2014, Vooruit

Het fenomeen Fields. Meer dan 40 jaar nadat hij...

aanraders

Bolis Pupul :: Letter To Yu

Bolis Pupul is al lang niet meer ‘de zoon...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Masters of the Air

Toen begin deze eeuw Band of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starbuster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

Animalia

Het MOOOV-filmfestival biedt een staalkaart van het beste uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in