Metallica :: Beyond Magnetic

Schrijven is schrappen. Wil iemand dat Metallica alstublieft diets maken?

Hoe hard de titel ook probeert het tegendeel te suggereren, deze Beyond Magnetic EP is geen Death Magnetic 2.0, of zelfs maar een evenaring van Metallica’s laatste volwaardige album. Dit mogen dan wel onmiskenbaar songs van de Death Magnetic-sessies zijn, even onmiskenbaar zijn het de afleggertjes ervan.
Naar de uitschieters die van het degelijke Death Magnetic bij momenten een sterk album maakten, is het vergeefs uitkijken. Dit zijn alle vier nummers die gewoon veel te lang duren voor wat ze waard zijn en net daardoor volledig door de mand vallen.

Nochtans bewijst hier en daar een flits dat er meer in gezeten had. Neem nu het acht minuten durende “Rebel Of Babylon”, waar een heerlijke riff hier en daar even de kop mag opsteken en verder nooit uitgewerkt wordt. Snoei dat nummer tot het nog half zo lang duurt (een oefening die enkele internauten met gemengd succes op het al even tergend lange St. Anger toegepast hebben) en je hebt een sterke, venijnige thrasher. Maar voor zo’n aanpak moet je afscheid kunnen nemen van de idee-fixe dat een goed nummer per definitie lang duurt. En je moet jezelf in vraag kunnen stellen. En daar lijkt Metallica niet toe bereid.

En dus is Beyond Magnetic een doodsaaie EP. Het begint al met de opener “Hate Train” die zeven minuten lang stuiptrekkend probeert uit te breken met de riff van “Fuel” (ja hoor, dezelfde riff) om telkens weer gesmoord te worden in een onwaarschijnlijk vervelende strofe. “Just A Bullet Away” (u herkent het nummer aan de langdradige intro) bestaat dan weer uit twee nummers die in het midden aan elkaar genaaid zijn. Doe geen moeite: we hebben gezocht naar enige zin voor of opbouw in de nummers op deze EP, en we hebben het niet gevonden. In het beste geval beperkt Metallica zich tot ideeën bijeenharken, in het slechtste tot copy-paste-componeren.

Zoiets is onvergefelijk voor een band die zich in de eighties onderscheidde met door z’n branie en z’n inventieve songschrijven. En dodelijk voor een band die nu al enkele jaren uit alle macht probeert te bewijzen dat hij meer is dan een — zij het behoorlijk lucratief — hobbyprojectje van drie uitgebluste huisvaders met een bijzonder professioneel ingerichte oefenruimte, en daar met Death Magnetic nog in leek te zullen slagen ook.

Niet dat ook maar een van de leden zich daar ook maar van bewust lijkt. Leadgitarist Kirk Hammett banjert van meet af aan de pentatonische schaal af met de begeestering waarmee u en ik ’s zondags kalkstrepen uit ons bad schuren, terwijl Lars Ulrich drumt alsof hij nagels in een muur slaat. Voor James Hetfield is dat alles klaarblijkelijk het afgesproken signaal om het blik stompzinnige lyrics nog eens open te trekken. Of wat dacht u van “Hate is a train / that thunders aimless through my head” (sic) — als we al iets goeds kunnen zeggen over deze EP, dan wel dat er af en toe eens goed gelachen mag worden.

Maar laat u vooral niets wijsmaken: als dit metal is, dan is het metal voor arrivés. Mensen voor wie het allemaal niet veel uitmaakt, zolang de gitaren maar luid staan. Zolang er maar de naam Metallica op staat. En dat is onvergefelijk. Als we met deze plaat de vloer aanvegen zoals we dat op deze site nog maar zelden hebben gedaan, dan is het daarom: muziek die met zo’n stuitend gebrek aan passie gemaakt lijkt, verdient niet beter.

Voor Metallica zelf zal het allemaal wel steek houden, het zondags-EP’tje dat zonder zin voor ironie Beyond Magnetic gedoopt is. Maar voor de objectieve waarnemer is dit niet meer of minder dan een gemakszuchtige en buitengewoon doorzichtige cash-in die zelfs de “enkel voor de fans”-stempel niet verdient. Vindt u om God weet welke reden dat dit niemendalletje niet mag ontbreken in uw platencollectie, wacht dan even met de aanschaf en vis ‘m uit de afprijsbakken waar hij binnen enkele weken onvermijdelijk in belandt. (En investeer de winst in het nieuwe album van High On Fire, of een andere band die het wel verdient.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + 15 =