DOSSIER GRUNGE :: Toen punk de wereld eindelijk veroverde

Op 24 september — en niet vorige week, zoals sommige media u wilden doen geloven — is het precies twintig jaar geleden dat Nirvana Nevermind op de wereld losliet. Het was het begin van een opwindende tijd waarin voor ruige gitaren plots geen grenzen aan de mogelijkheden waren. Vanaf woensdag 14 september vertelt goddeau u het verhaal over hoe punks uit de marge plots aan de top belandden, en hoe het bijna onvermijdelijk in tranen moest eindigen.

“Taking Punk To The Masses – From Nowhere To Nevermind”, zo heet de tentoonstelling die in het Experience Music Project in Seattle liep. Het is de beste samenvatting van de revolutie — want dat was het — die begin jaren negentig plaatsgreep. Na de oorspronkelijke punkrevolutie was rockmuziek voorgoed veranderd, maar dat gebeurde ver weg van alles wat naar hitparades en grote radio’s rook. Met Nirvana’s “Smells Like Teen Spirit” werd die gigantische muur echter eindelijk gesloopt.

De dijkbreuk was compleet: miljoenen tieners ontdekten dat er nog een hele wereld out there bestond, en tal van bands die doorgaans met het adjectief “alternatief” in het verdomhoekje werden gezet, vonden plots een groot publiek. Het was een tijd waarin de ene na de andere klassieker aan band werd toevertrouwd, van Nevermind over Rage Against The Machine tot Siamese Dream.

En dus is het tijd om twintig jaar na datum hulde te brengen aan een tijdperk waarin creativiteit hoogtij vierde, en waarin het even mogelijk leek de hitparade van binnenuit te veranderen. Goddeau.com kijkt de komende weken terug op een tijdperk dat nu zo veraf ligt dat het tot de canon behoort. Voor groepen die vandaag doorbreken is Nevermind er altijd geweest, maar er was meer dan dat: we kijken niet alleen naar Nirvana, maar ook naar de scene die de band stimuleerde, de gevolgen van die gigantische aandacht voor Seattle en hoe alles vervolgens in een overdaad aan drugs weer de vergetelheid in sukkelde.

DOSSIER GRUNGE:

Bronnen:
DVD: 1991, The Year That Punk Broke, Live! Tonight! Sold Out!, Classic Albums: Nevermind, Taking Punk To The Masses, Classic Albums: Nevermind
Boek: Taking Punk To The Masses, Everybody Loves Our Town: An Oral History Of Grunge,…
Verder: Talloze edities van Q, Uncut en Mojo. Internet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vier =