Oscar And The Wolf :: Imagine Mountains

Mooi, dromerig, een tikje melancholisch, maar vooral heel warm: ziedaar een kernachtige samenvatting van de muziek die Oscar And The Wolf brengt op de EP Imagine Mountains. Eigenlijk kan u rustig stoppen met lezen en dit kleinood gewoon in huis halen. Het is goed.

Iets meer dan een maand geleden, vond in een zijzaaltje van Het Depot de Leuvense Nachtkrachtnacht plaats, een evenement dat niet alleen een naam draagt die bedacht lijkt door een stotteraar, maar dat bovenal tot doel heeft nieuw talent nader bij het publiek te brengen, en vice versa. Die bewuste avond stonden drie namen op de affiche, waarvan twee ondertussen alweer in de plooien van het verleden verdwenen zijn.

Een band liet zich echter opmerken die avond: Oscar And The Wolf heette het gezelschap en waar hun naam op voorhand al intrigerend werkte — vast een gevolg van een obsessie als kind met "Peter en de wolf" — wekte Oscar And The Wolf tijdens de bewuste Nacht behoorlijk wat nieuwsgierigheid op.

De leden van Oscar And The Wolf weten dan ook hoe ze hun publiek moeten aanspreken. De promofoto van de band toont drie vermoedelijke groepsleden aan een oud VW-busje, een beetje mijmerend, dromend in laat zomers zonlicht — al gebiedt de eerlijkheid te vertellen dat de fotograaf van dienst een even simpel als efficiënt trucje gebruikt heeft om de juiste sfeer op te roepen. Dat beeld alleen al volstaat bijna om de band aan de borst te drukken. Gelukkig baden de vijf nummers op debuut-EP Imagine Mountains in hetzelfde bad van schoonheid, waardoor Oscar And The Wolf zich tot de grote beloften mag rekenen.

Met een handvol rustige, akoestische nummers wordt namelijk een indrukwekkend en ingetogen visitekaartje afgeleverd. Daarbij vallen uiteraard nog de nodige echo’s en invloeden te traceren. Zo dwaalt Bon Iver door "Pastures", al bloeit het nummer gaandeweg open tot iets dat de invloeden als water van zich laat afglijden.

Ook Fleet Foxes is, zeker in "Bony Weather", terug te vinden in het werk van Oscar And The Wolf. Maar net zo goed zou je kunnen zeggen dat het vijftal zijn inspiratie in een dieper verleden gaan halen is en daarmee invloeden heeft die parallel lopen met die van andere hedendaagse akoestisch getinte bands.

Bovendien weet Oscar And The Wolf zonder al te veel moeite met een eigen geluid op de proppen te komen. Op dat vlak is "The Dreamers" een prima voorbeeld van het kunnen van de band. Met zijn pianomotief — een instrument dat overigens de subtiele troef vormt van de band, zoals ook blijkt uit "Pastures" — heeft het nummer, jawel, een heerlijk dromerig karakter.

Of Oscar And The Wolf met dat gedroom ver zal komen, is voorlopig nog niet duidelijk. Maar de dagdroomsessie waarmee het gezelschap voor het eerst ons leven binnen geduikeld is, mag er absoluut zijn. Gezien de gelukzalige staat die deze EP weet op te roepen, durven we er nog niet eens aan denken wat het gevolg van een langspeler zal zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 5 =