Best Coast :: Crazy For You

Nu de winter ons landje definitief heeft veroverd, leek het ons het ideale moment om dit vergeten zomerpareltje even onder het spotlicht te plaatsen. Best Coast, dat zijn Bethany Cosantino en Bob Bruno. Het duo begon samen te werken in 2009, nadat beiden daarvoor al muzikale uitstapjes hadden gemaakt op het vlak van pop en experimentele rock. Met Best Coast weten ze een perfecte melange te creëren, met knipogen naar de meidengroepen uit de sixties, indie en lo-fi van de afgelopen jaren.

De positieve vibe van de L.A.’ers en hun zonnige thema’s maken dat ze vaak gecatalogeerd worden onder het dromerige en très hippe label van chill wave, maar hun muziek is té rock-geörienteerd om vergelijkingen te doorstaan met bands als Toro Y Moi en Wild Nothing. We zien vooral gelijkenissen met de New Yorkers van The Pains of Being Pure At Heart. Zowel muzikaal (diep geworteld in de shoegaze) als themagewijs (eenvoudig oprechte neoromantiek) vinden we een hoop overeenkomsten, al geven we alvast toe dat Pains of Being Pure At Heart nog iets meer met distortion spelen, en er van hun verdoken cynisme bij Best Coast geen vleugje te bespeuren is.

In hun eerste bestaansjaar bracht Best Coast een hele rits e.p.’s uit die allemaal op unaniem lovende kritieken konden rekenen. De release van hun debuutalbum was er dan ook eentje die zeer hoge verwachtingen had gecreëerd. De nummers waren stuk voor stuk perfecte soundtracks bij een gloeiend hete zomer. Nu het kwik zo’n twintig graden is gedaald en elke zweem van zomersproeten van ons lijf is verdwenen, blijft dit plaatje ons hart nog steeds verwarmen.

Opener ‘Boyfriend’ heeft het soort hook die vanaf de eerste seconde in je hoofd blijft steken, het ge-aaaah op de achtergrond versterkt de wanhoop, en de boodschap is zo simpel dat we wouden dat we het zelf hadden bedacht: ‘I wish he was my boyfrieeeeend’. Titeltrack ‘Crazy For You’ doet eigenlijk exact hetzelfde. De ijle maar zeer toonvaste stem van Cosantino voegt nog extra charme toe aan de sowieso al zeer aandoenlijke deuntjes. Elk nummertje klinkt na één luisterbeurt alsof we het al jaren kenden.

Zo komen we al snel bij wat tegelijk de sterkte en de zwakte van deze plaat is: het wordt op den duur soms een beetje eentonig, maar nooit saai. Als uitsmijter krijgt u er nog ‘When I’m With You’ bij, met z’n een heerlijk loom opbouwende ritme dat halverwege ontsteekt in een perfecte rockriedel, hoort het tot de beste nummers van de band. When we’re with Best Coast we have fun!

Aanstekelijke refreintjes, schattige lyrics over verliefd zijn en verlangen en een allesoverheersend zomergevoel, het is meer dan welkom in deze tijden van eerste sneeuw en eeuwige regen. Best Coast leverde een meer dan degelijke debuutplaat af, en bevestigt andermaal dat sommige hypes er zijn om in te geloven.

Best Coast speelt op 8 december in een uitverkochte ABClub.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − 10 =