Militia :: Archive Collection 1996-1997
MekanOrganik :: How To Extract Sunlight From Cucumbers

Voor de meeste bands is muziek niet meer dan muziek, een manier om vrouwen (of mannen) te versieren, gratis bier te krijgen en misschien om ook af en toe iets over de wereld of het eigen leven te zeggen. Kortom, het is rock-‘n-roll. Maar voor sommige bands is het zoveel meer en is het vooral een manier om het gedachtegoed te verspreiden.

In navolging van het Duitse Einstürzende Neubauten, het Sloveense Laibach en het Britse Test Department ontstond eind jaren tachtig/begin jaren negentig in Limburg Militia. De band rond Frank Gorissen (en oorspronkelijk Jo Billen) brak net als voornoemde groepen met het (louter) conventioneel instrumentarium en incorporeerde afvalmateriaal (waaronder lege olievaten, metalen voorwerpen en onderdelen van machines en auto’s) naast blaasinstrumenten en elektronica. Met Test Department deelde het bovendien een linkse visie (eco-anarchistisch en atheïstisch in Militias geval) terwijl de totalitaire beeldtaal bij Laibach leentjebuur speelde.

Ondanks de duidelijke raakvlakken, is Militia niet zomaar een doorslagje van deze toonaangevende industrial bands. De toon is vaak ingetogener en introverter, waarbij het aparte instrumentarium louter in functie van de song staat en nergens zichzelf opdringt. De vaak verontrustende te(u)(k)toniek van de groep weet een onderhuids, totalitair gevoel op te roepen dat nauw correspondeert met het artwork en de songs waarvan de titels, onder andere “Etnische Zuivering”, ”Kampfbefehl” en “Familiedrama”, al meteen duidelijk maken dat hier geen sprake zal zijn van lieftallige popsongs, maar veeleer van grimmige sfeerstukken.

Met slechts vier albums in twintig jaar tijd kan Militia bezwaarlijk van een indrukwekkende output beschuldigd worden. Dat met Archive Collection 1996-1997 een compilatiealbum verschijnt, heeft dan ook meer te maken met het feit dat de oudere albums nauwelijks of niet meer te verkrijgen zijn en dat een nieuw album van de groep in de nabije toekomst op het Neuropa-label zal verschijnen. En hoewel (ook) op basis van deze eerste compilatie duidelijk mag worden dat het oudere werk dringend opnieuw beschikbaar behoort te zijn, geldt het net zo goed als een belangrijke introductie die perfect weet weer te geven waar Militia voor stond en staat.

Samen met deze terugblik op Militia verschijnt ook het eerste album van MekanOrganik, een groep rond Militia-leden Gorissen, Sandra Janssen en Frank Van Hoo, die ontstond in het kader van het straattheaterfestival Bilzorganic (Bilzen). Het album How To Extract Sunlight From Cucumbers komt voort uit dit evenement en is grotendeels geënt op Jonathan Swifts’ Gulliver’s Travels. Muzikaal gezien ligt het album in het verlengde van Militia’s werk, al zijn de totalitaire ondertoon en het percussieve element minder sterk aanwezig. Het gebruik van materialen als zand, stenen, glas en water zorgen bovendien voor een organischere toets.

Dit betekent echter niet dat How To Extract Sunlight From Cucumbers toegankelijker zou klinken of minder dwingend dan het Militia-werk. Nummers als “Ghost Liberating Device” en “Fata Morgana Detector” blijven hermetische geluidsmuren die moeizaam af te breken zijn. Het is niet de thematiek op zich als wel de muzikale uitwerking die de luisteraar voor een uitdaging stelt. Wie niet bereid (of in staat) is om zich onder te dompelen in een bevreemdend geluidsbad dat verontrusting hoger plaatst dan esthetische genoegens of soezende klankentapijten, zal sowieso zijn tanden stukbijten op dit album.

Net als moedergroep Militia kiest MekanOrganik niet voor de eenvoudigste of meest populaire weg. Beide groepen stellen bepaalde maatschappelijke engagementen boven het pure muziekgegeven, waardoor hun releases gelden als een uiting van hun visie en denkbeelden. Wie een bepaalde stellingname boven het medium plaatst, durft echter al eens zijn doel voorbij te schieten door de drager van de boodschap te onderwaarderen. Voor Militia en MekanOrganik geldt dit ondanks de keuze voor “pure industrial” vooralsnog niet. Net als bijvoorbeeld Laibach weten beide bands het evenwicht tussen behagen en afschrikken, hoofd en hart, puur abstracte kunst en emotioneel beleven te bewaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × drie =