Eels :: Tomorrow Morning

Was Hombre Lobo liefde bekeken door een verrekijker — wat is verlangen meer dan dat — en End Times liefde bekeken door een beregende achteruitkijkspiegel, dan valt dit derde deel van deze zogenaamde trilogie net tussenin: Tomorrow Morning is een ochtendwandeling na een gelukzalige nacht met dat nieuwe lief.

En dan begint de zever. "Ooh, ik heb E liever depressief, dan is hij op zijn best." Van die slag. Wat een gelul. Als feel good-plaat is dit trouwens geen primeur. Op pakweg Blinking Lights… stonden onder andere ook al fragiele liefdesverklaringen aan (zij het vaak dramatische) jeugdliefdes. En wie het tekstboekje van Tomorrow Morning aandachtig leest — een must bij elke Eels-plaat — kan niet anders dan beamen dat Mark Everetts teksten ongeëvenaard blijven. Wie later (pn)’s dochters zo het hof maakt, krijgt op zijn eerste diner bij ons thuis de beste whisky voor zijn toot. Zelfs al rijdt hij met een Seat.

Muzikaal is dit bovendien veruit E’s meest avontuurlijke album. Er wordt gestoeid met elektronica en samples van orkestrale muziek, zelden gebeurde er zoveel op een Eels-plaat. Ontleent Tomorrow Morning onder meer daaraan zijn bestaansrecht, dan behoort het toch niet tot E’s beste werk. Eels’ wisselvallige negende heeft meer luisterbeurten nodig om te bevatten dan de voorgangers, waardoor het geenszins een van de band gerold dieptepunt als Shootenanny! uit 2003 is, maar toch blijven enkele songs en probeersels heel matig uitvallen.

Laten we, ervan uitgaande dat u slechts een minuutje tijd heeft om hier even te verwijlen, eerst enkele nieuwe juweeltjes in Eels’ uitgebreide catalogus taggen. Zo danst "Spectacular Girl" enkele sierlijke pirouettes op het slappe koord der clichés, zonder er met een gescheurde maillot af te donderen. Het porseleinen mooie "What I Have To Offer" is misschien het meest berustende dat E ooit op plaat heeft gezet ("For all the wear and tear I took I look ok").

"That’s Not Her Way" en "I Like The Way This Is Going" zijn twee onschuldige pareltjes die Everett de komende jaren nog bijlange niet te veel zal kunnen schrijven, al was het alleen al maar tekstueel: een groot melodramaticus is aan hem niet verloren gegaan, en dat is maar goed ook. Het maximale uit de alledaags- en vanzelfsprekendheid halen is een kunst die steeds minder vanzelfsprekend wordt. Ook in het beschrijven van al zijn tragiek is E het nooit ver gaan zoeken, en hij maakt op plaat of in boek ook het onvoorstelbare voor u herkenbaar en lokt daarbij zelfs een glimlach uit. Humor in muziek blijft bovendien een gevaarlijke haarspeldbocht die E echter op elke plaat, ook nu weer in bijvoorbeeld "I’m The Man", neemt met cruise control en de voeten op het stuur.

Toch beloven de eerste songs van Tomorrow Morning niet veel goeds. "I’m A Hummingbird" steekt met zijn orkestrale samples nog wel een veelbelovende neus aan het venster, maar "The Morning" en vooral "Baby Loves Me" is hoop en al voor een volgende Useless Trinkets. De gospel van "Looking Up" is van een provinciale middelmaat die elke dag door een of andere muzikant in een of ander land wel gehaald wordt. "This Is Where It Gets Good" is een typische Eelssong die de elektronicaschoen aanvankelijk uitstekend past, tot het uitwaaiert in een soort overbodige experimenteerdwang die het drie minuten te lang laat duren. Het zijn nummers die doen mijmeren dat Everett niet al zijn bewoordingen op muziek moet zetten. Dat volgende boek mag er immers ook gerust aankomen.

Met een veertigtal songs op een jaar tijd kunnen we er nu wel eventjes tegen. Drie volwaardige platen en geen enkele, zelfs dit zwakste deel niet, die clichés doet toeteren als "een strenge selectie had één briljante plaat opgeleverd". Daarvoor blijft E’s bullshitdetector te feilloos werken. Drie platen met elk een eigen sfeer, een eigen klank, een eigen impact, een eigen bestaansrecht, die bovendien Eels’ vaak onopvallende verscheidenheid duidelijk in de verf zetten. Het is minstens even straf als de dubbele voorganger en moeder aller Eels-platen Blinking Lights. Benieuwd hoe het muzikaal nu voort gaat. Want ook dat moet u Tomorrow Morning nageven, het maakt de volgende Eels-plaat misschien wat minder voorspelbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 + twintig =