PUKKELPOP 2010 :: Local Natives, Club, Vrijdag 19 augustus

Het was wachten op een groep die de schoonheid van Grizzly Bear vorig jaar zou overklassen. Even vreesden we dat die er helemaal niet zou komen tot Local Natives met “Camera Talk” aanzette. Geleid door de indrukwekkende snor van Taylor Rice, tonnen bombast en uitmuntende zangharmonieën tekenden de Californiërs voor hét mooiste moment deze editie.

Begin dit jaar leverde het vijftal met Gorilla Manor een van de betere platen af en verbaasden ze iedereen in de Botanique met hun innemende popsongs, maar niet iedereen was lovend over de Californiërs. Ze lonken volgens verscheidene critici teveel naar de bombast van Arcade Fire, de meerstemmigheid van Fleet Foxes of de Afrikaanse invloeden bij Vampire Weekend en Yeasayer. Maar met een bom van een concert snoert Local Natives die critici de mond: dit is nu al een grote groep.

Ook live brengt de band Gorilla Manor met dezelfde finesse en perfectionisme als op plaat. De samenzang tussen Taylor Rice, Kelcey Ayer en Ryan Hahn klopt tot in de puntjes en het basspel van Andy Hamm neemt de groep steeds op sleeptouw. Het grote verschil met de vorige passage door België is dat Local Natives een song als “Camera Talk” op de planken meer kracht geeft en inwisselt voor een dansbaar nummer dat zo uit de stal van Talking Heads kan komen.

Het hele concert tonen de Californiërs zich van hun andere — poppy — kant. Enkel tijdens “Who Knows, Who Cares”, het enige rustpunt van de set, verwijst de band een eerste maal nadrukkelijk naar de schoonheid van Grizzly Bear. Matt Frazier aan de drums houdt de spanning hoog en de schreeuwerige gitaren van Rice en Hahn doen steeds verlangen naar meer.

De hoekige gitaarriffs en verbluffende percussie blaast de tent tijdens “Airplanes” een eerste maal op, en de tekst van afsluiter “Sun Hands” wordt door de aanwezigen letter per letter meegezongen. Neen, dit is geen Fleet Foxes, Vampire Weekend of Arcade Fire. Local Natives is meer dan dat, maar bovenal een liveband die iedereen van zijn sokken kan blazen. We hebben nog steeds kippenvel als we aan hun versie van Talking Heads’ “Warning Sign” denken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 4 =