OK GO verlaat EMI

Het zootje ongeregeld van OK GO knipt de navelstreng met platenmaatschappij EMI definitief door. Het verbod om hun YouTube-video’s nog langer te embedden was voor zanger Damian Kulash en gevolg de spreekwoordelijke druppel.

De eerste strubbelingen dateren van begin dit jaar. In januari verbood de platenmaatschappij immers nog langer muziekvideo’s van EMI-artiesten te embedden op websites en blogs. In commercieel opzicht misschien wel een clevere strategie, maar promotioneel een blunder van jewelste.

OK GO, de band die furore maakte met hits als “A Million Ways” en “Here It Goes Again”, is het voorbeeld bij uitstek van een nieuwe generatie muziekbands. Uit het niets zetten ze zichzelf zo’n vijf jaar geleden op de muziekkaart aan de hand van self-made-videoclips. In 2005 groeide “A Million Ways” uit tot de meest gedownloade muziekvideo ooit. Gaandeweg baande OK GO zich een eigenzinnige weg in het muzieklandschap. Ondermeer dankzij YouTube vergaarden ze een alsmaar groeiende schare fans. Intussen is de band al toe aan hun derde studioalbum Of the Blue Colour of the Sky.De mannen van OK GO blijven verbazen en ook nu weer gaat de nieuwe single gepaard met een video om duimen en vingers bij af te likken.

Hoe de vork precies in de steel zit is een eerder technische kwestie. In grote lijnen komt het er op neer dat EMI enkel inkomsten kan generen uit video’s die op YouTube zelf bekeken worden. Ge-embedde video’s (YouTube-video’s die op andere sites beschikbaar zijn) leveren geen clicks en bijgevolg ook geen geld in het laatje van de platenmaatschappij op. Hoe het ook zij, bij OK GO konden ze er niet mee lachen. De groep is voor hun succes immers schatplichtig aan media zoals YouTube. Ze besloten dan ook wijselijk op te stappen. In ijltempo richtten ze een eigen label op, Paracadute genaamd. Volgens de wat zonderlinge bandleden het op één na leukste woord om uit te spreken.

Gelukkig kunnen we op Vimeo de nieuwe single van OK GO wel nog beluisteren. Én bekijken. Ondertussen is er zelfs al een tweede video bij het nummer “This Too Shall Pass” opgedoken. Hiertoe sloten de Amerikanen zich maandenlang op in een loods in Los Angeles. Het resultaat mag er zijn. Kijk en oordeel zelf:

Video 1: via Vimeo

Video 2: via YouTube

Naar aanleiding van de breuk met EMI publiceerde Damian Kulash een open brief. Deze willen we u natuurlijk niet onthouden.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 3 =