UPDATE :: Pink Floyd wint rechtszaak van EMI

De rechten van de muziek en het gebruik ervan op het internet is en blijft een discussiepunt voor bands en/of platenmaatschappijen. In dit geval gaat het om de band Pink Floyd, al 40 jaar onder contract bij EMI, die het label aanklagen in verband met een in 1999 toegevoegde clausule om alleen volledige albums uit te brengen. De groep wil nu dan ook duidelijkheid inzake het aanbieden van losse nummers op het web en de berekening van de royalty’s die hiermee samenhangen. Update 11/03: Zojuist is bekend geworden dat Pink Floyd de zaak gewonnen heeft.

Pink Floyd die al sinds 1967 onder contract staan bij EMI zijn overigens ook in gesprek met andere partijen want dat de platenfirma in financieel zwaar weer zit dat is inmiddels algemeen gekend. In juni is het D-day voor het label dat volgens diverse artiesten sinds de overname door Guy Hands als een hefboomfonds wordt gerund in plaats van een creatieve muzikale onderneming.

De rechtszaak die Pink Floyd aangespannen heeft begon gisteren in het Engelse Hooggerechtshof en zal moeten aantonen of de clausule “there are no rights to sell any or all of the records as single records other than with [Pink Floyd’s] permission” in het contract dat vóór het online tijdperk werd afgesloten ook nu nog rechtsgeldig is. De uitspraak in deze zaak is morgen.

Inmiddels is bekend gemaakt dat Pink Floyd in hun recht stonden en dat EMI de songs niet apart had mogen aanbieden op het internet. Tot nu toe staat de teller al op 40.000 pond gerechtskosten die EMI zal moeten ophoesten, daarbovenop komt ook nog een boete en de individuele nummers mogen per direct niet meer door de platenmaatschappij online aangeboden worden zonder toestemming van de band. Wat deze uitspraak betekent voor het toch al bijna bankroete EMI zal de komende tijd duidelijk worden.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

http://www.pinkfloyd.co.uk
http://www.pinkfloyd.co.uk

recent

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

verwant

The Flaming Lips :: Flowers of Neptune 6

In hun nieuwe clip bij het uitstekende ‘Flowers of...

Roger Waters :: Is This The Life We Really Want?

“Een behoorlijk goeie vervalsing”, zo omschreef Roger Waters ooit...

The Claypool Lennon Delirium :: Monolith of Phobos

Wanneer Les Claypool met nieuw werk op de proppen...

David Gilmour eind juli naar Tienen

David Gilmour -de stem en gitaar van het legendarische...

DIT WAS 2015: Roger Waters :: ”Het is boeken toe voor ‘The Wall”

De hele maand december blikt enola terug op het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in