Mark Linkous pleegt zelfmoord

“Het is met grote droefheid dat wij u de dood melden van onze goede vriend en familielid Mark Linkous, die zich vandaag van het leven beroofde. We zijn dankbaar voor zijn tijd met ons en zullen hem voor altijd een plekje geven in ons hart. Moge hij rusten in vrijheid, vrede en geluk. Er is een hemel en een ster voor jou.”

Dit is een eerste mededeling van de nabestaanden van Mark Linkous, beter bekend als de man achter Sparklehorse, die zich gisteren met een shotgun het leven benam. Linkous zou na zijn zelfmoordpoging nog drie uur geleefd hebben en werd in kritieke toestand door zijn naasten aangetroffen. In het ziekenhuis bezweek de muzikant echter aan zijn verwondingen. Een wel bijzonder tragische dood voor een man die nooit zijn demonen bezworen kreeg en die al een keer te veel op de rand tussen het hier en het hiernamaals had gebalanceerd.

Mark Linkous kreeg als Sparklehorse enige faam toen hij halverwege de jaren negentig debuteerde met het tussen rammelende rock en fluisterliedjes schipperende, Vivadixiesubmarinetransmissionplot. De plaat werd zowel door de pers als door collega-muzikanten op goede kritieken onthaald en Linkous hield er een tournee in het voorprogramma van Radiohead aan over.

Tijdens die tour ging het echter een eerste keer grondig mis met de man, toen hij in zijn Londense hotelkamer gedurende veertien uur in een coma belandde na een onverteerbare cocktail van drugs en medicijnen. Linkous zweefde een eerste keer tussen leven en dood, maar belandde uiteindelijk aan de juiste kant van de scheidingslijn. Hij moest evenwel verschillende operaties ondergaan, omdat de bloedtoevoer naar zijn benen tijdens zijn comateuze toestand verstoord was geraakt. Even werd gevreesd voor verlamming maar dat was loos alarm. Linkous bracht evenwel een aantal maanden in een rolstoel door en zou dit voorval nooit meer echt te boven komen, ook al omdat hij er in interviews steevast aan herinnerd werd.

Aan muzikale output echter geen gebrek in de jaren daarop. Tussen een aantal depressies door kwam Linkous ertoe Good Morning Spider en het bijzonder persoonlijke It’s A Wonderful Life op te nemen, twee platen die op lovende kritieken onthaald werden. Linkous was een “muzikanten-muzikant” in die zin dat hij nooit echt naam maakte bij een groter publiek, maar wel immer op appreciatie van heel wat collega-muzikanten kon rekenen. Sommige van die collega-muzikanten (waaronder PJ Harvey en Nina Persson van The Cardigans) waren overigens ook op ‘s mans platen te horen en Linkous verbreedde zijn muzikale spectrum door samenwerkingen met de Oostenrijkse elektronica-artiest Fennesz en een grootsopgevat project met producer Danger Mouse.

Maar aan die muzikale verbreding en creatieve output komt nu dus abrupt een eind. Abrupt op z’n Linkous’ dan wel, met een shotgun die ‘m niet meteen uit zijn lijden verlost maar hem nog drie uur langer dan nodig aan de voor hem verkeerde kant van de scheidingslijn hield. Of hoe de ironie net altijd op díé momenten de kop opsteekt en toeval niet lijkt te bestaan.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × een =