MGMT belooft stap voorwaarts in poprevolutie

Vrijdag 9 april. Die dag mag in de agenda van de muziekliefhebber genoteerd worden, want dan komt de nieuwe plaat uit van MGMT. Congratulations is de opvolger van hun immens succesvolle debuutalbum Oracular Spectacular.

Dé popsensatie van 2008/2009 moet MGMT geweest zijn. Hun debuutalbum Oracular Spectacular ging niet minder dan 1,6 miljoen keer over de toonbank. Van een warm broodje gesproken. Waarom? “Electric Feel”, “Time To Pretend”, “Kids”. Need we go on?.

Vanwyngarden en Goldwasser hebben de lat wel erg hoog gelegd voor zichzelf, om het zacht uit te drukken. Met Congratulations zullen ze ongetwijfeld een gooi doen naar nog meer elektro-roem. De plaat is geproduced door Sonic Boom (Spacemen 3) en MGMT zelf, met als extra muzikanten de bandleden van hun live-ensemble en Jennifer Herrema van Royal Trux. De LP bevat 9 tracks, niet in willekeurige volgorde, maar “sequenced to flow with sonic and thematic coherence”. Luisteren naar Congratulations belooft dus een behoorlijk verhaal te worden.

Naar eigen zeggen doet de plaat denken aan muziek die het midden houdt tussen die van de laatste 5 decennia, een stap voorwaarts in hun poprevolutie. Het wordt uitkijken geblazen naar de release van de eerste single, die “Flash Delirium” zal gaan heten.

De plaat bevat enkele inhoudelijk interessante tracks. “Lady Dada’s Nightmare” is zoals de titel al doet vermoeden een ode aan Lady Gaga, titeltrack “Congratulations” gaat dan weer over de economische crisis. “Siberian Breaks” is een twaalf-minuten tellende track die door Vanwyngarden beschreven wordt als volgt: “It’s like eight different songs strung together into one, and the general theme is about surfing in the Arctic Circle by Russia.” Als dat uw nieuwsgierigheid niet opwekt?

MGMT is een zeer gegeerde festivalact; met Congratulations, dat op 9 april uitkomt, zou het ons niet eens zo hard verbazen als ze dit jaar ook naar de wei van Werchter afzakken?

Tracklisting

  1. It’s Working
  2. Song for Dan Treacy
  3. Someone’s Missing
  4. Flash Delirium
  5. I Found A Whistle
  6. Siberian Breaks
  7. Brian Echo
  8. Lady Dada’s Nightmare
  9. Congratulations

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 2 =