The Notwist :: The Storm (Soundtrack)

Met de soundtrack voor The Storm, een film van de Duitse cineast Hans-Christian Schmid, presenteert het Teutoonse indietronicagezelschap The Notwist een muzikaal tussendoortje om snel te vergeten.

Zes jaar na het algemeen als "meesterwerk" geboekstaafde Neon Golden verblijdde het Duitse indietronicacombo The Notwist zijn fans vorig jaar met het eveneens briljante The Devil, You+Me. Eerder dit jaar toverde de groep rond de broertjes Acher in de Brusselse Ancienne Belgique reeds pure magie uit de vingers, binnenkort doen ze dat kunstje ongetwijfeld nog eens over. Op 11 december staan ze immers samen met het Andromeda Mega Express Orchestra op het AB-podium, met orkestrale interpretaties van hun nieuwste songs.

Tussendoor presenteert The Notwist echter de soundtrack bij The Storm, een pas verschenen film van de Duitse cineast Hans-Christian Schmid. Geen complete verrassing, want in 2003 componeerde The Notwist reeds de soundtrack bij Schmids Distant Lights (Lichter in het Duits). Speciaal voor deze release stampte The Notwist trouwens een eigen platenlabel uit de grond, Alien Transistor, waarop ook deze nieuwbakken soundtrack is uitgebracht.

Geheel in de lijn van hun eigen muzikale traditie baseerde The Notwist de soundtrack voor The Storm op pianoloops en minimale elektronica, hier en daar doorspekt met cello of pauk. Net zoals de reguliere albums van de band straalt ook deze soundtrack een mysterieuze, melancholische sfeer uit. Versterkt door het typische glockenspiel waar The Notwist een patent op heeft, ontvouwt de The Storm-soundtrack zich gaandeweg als een intrigerend, bijna onwerkelijk muzikaal tapijt.

Niettemin wordt de luisteraar nergens echt bij het nekvel gegrepen. Onder meer door de afwezigheid van stem, melodie of strakke spanningsboog weet deze soundtrack nergens echt te beklijven. Daarmee is hij in hetzelfde bedje ziek als veel van zijn soortgenoten. Zonder beelden hebben de songs net iets te weinig om het lijf. Puike sfeerschetsé Dat wel. Memorabel plaatjeé Zeker niet.

Op het prestigieuze filmfestival van Berlijn sleepte The Storm, een film over een Servische krijgsheer die voor het oorlogstribunaal van Den Haag moet verschijnen, de prijs van mensenrechtenorganisatie Amnesty International in de wacht. Met zijn soundtrack zal The Notwist allicht minder succes kennen, die is immers niet meer dan een verwaarloosbaar muzikaal tussendoortje. Op naar 11 december dan maar!

The Notwist speelt op vrijdag 11 december in de Ancienne Belgique.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × vier =