Moedig Midlake brengt dappere plaat uit

Een sterk staaltje ironie, die titel van de nieuwe van Midlake; met de release van The Courage of Others ligt de moed bij niemand minder dan zijzelf. De moed om volledig in de geest van de artistieke onafhankelijkheid te blijven, de moed om de druk van de verwachtingen volledig te negeren.

The Courage of Others is de opvolger van hun erg succesvolle doorbraakalbum The Trials of Van Occupanther. De verwachtingen liggen bij het publiek dus erg hoog. Toch is het Texaanse kwintet een andere richting ingeslagen: waar Van Occupanther meer geïnspireerd was door coryfeeën uit de jaren ’70 als Neil Young, America en Fleetwood Mac, gaan de inspiratiebronnen van The Courage of Others nog verder terug, naar de Britse folkmuziek. “We didn’t want to make the same album as Van Occupanther, so we carried on moving and creating and pushing for a newer sound and emotion”, aldus guitarist Eric Pulido. Het is een meer obscure plaat, zowel macaber als dromerig. Een plaat die de winter alle eer zal aandoen bij zijn release op 1 februari. Het is trouwens niet de eerste keer dat Midlake een andere weg inslaat; de laatste jaren hebben ze zichzelf heruitgevonden door van jazz naar het indie-genre te gaan.

Volgens frontman Tim Smith liggen de songs van The Courage of Others hem nauwer aan het hart dan die van het vorige album: “I don’t feel I’m looking at the songs through someone else’s eyes. I’ve tried to keep it as true to myself as I could.” De plaat is naar eigen zeggen hun mooiste en meest complete werk tot nog toe. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat ze Van Occupanther, die in het VK alleen al 50 000 keer over de toonbank ging, zal voorbijsteken.

Midlake wil de succeslijn doortrekken met The Courage of Others. Deze plaat zal vanaf 1 februari te verkrijgen zijn. Voorlopig zijn er nog geen Belgische tourdates gepland, maar de band liet al weten dat er nog veel dates volgen.

De tracklisting:

 1. Acts of Man
 2. Winter Dies
 3. Small Mountain
 4. Core of Nature
 5. Fortune
 6. Rulers, Ruling All Things
 7. Children of the Grounds
 8. Bring Down
 9. The Horn
 10. The Courage of Others
 11. In The Ground

Concertdata :

 • 22/01 : The Cluny, Newcastle
 • 23/01: The Musician, Leicester
 • 24/01: Junction2, Cambridge
 • 27/01: Arts Centre, Norwich
 • 28/01: Tabernacle, London

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

11 − 8 =