Ophef in Nederland over embedded muziekvideo’s

De Nederlandse blogwereld was (en is) de afgelopen week in rep en roer geweest. Het equivalent van de SABAM, Buma/Stemra heeft namelijk een folder uitgegeven met de regels die per 1 januari 2010 gaan gelden voor het embedden van muziekvideo’s. En die regels zijn niet mis, voor 6 video’s mogen sites €130 per jaar gaan ophoesten, voor een pakket van 30 muziekfilmpjes zelfs 650 euro.

Met andere woorden, de huis-, tuin-, en keukenblogger die videoclips op zijn site of social network plaatst, moet gaan betalen aan de Buma/Stemra. Paniek dus bij de amateurbloggers, maar ook bij de poppodia en semi-professionele blogs. Deze laatste sites gebruiken de video’s van de artiesten vaak om een optreden aan te kondigen of een stuk kracht bij te zetten.

Inmiddels heeft Buma/Stemra na alle commotie – er waren Kamervragen op komst van diverse politieke partijen, juridisch word openlijk getwijfeld aan het plan en ook dwalen er diverse petities rond op het internet – besloten dat de hobby-bloggers niets hoeven te vrezen, althans voorlopig toch. Alle andere muziekblogs en -sites daarentegen die enige vorm van inkomsten hebben zijn nog niet off the hook. Uit een eerder advies van de werkgroep Verbetering Incasso Auteursrechten van het Ministerie van Economische Zaken bleek namelijk al dat er nieuwe regelingen of tarieven met gebruikers besproken moeten worden. En dat gaat Buma/Stemra na alle heisa nu dan ook achteraf doen. De komende maanden zal de organisatie om de tafel gaan zitten met allerlei vertegenwoordigers van online media. Of de Nederlandse bloggers en/of poppodia dan toch nog moeten gaan betalen voor het aanbieden van muziekvideo’s via hun site zal de komende maanden duidelijk worden.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + zestien =