Vlaamse Cultuurprijs voor Flip Kowlier

De Cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap worden sinds 2003 uitgereikt. De Vlaamse Gemeenschap wil hiermee organisaties of personen die het voorbije jaar een bijzondere bijdrage leverden aan het cultuurleven in Vlaanderen belonen. Op maandagavond 2 februari werden de prijzen voor 2008 verdeeld. In de categorie muziek schoot Flip Kowlier de hoofdvogel af.

De prijzen werden maandagavond uitgereikt in het Cultuurcentrum van Hasselt. Dat kon u zien, of zoals de meesten onder ons, niet zien op Canvas Rood. Echt kort op de bal zijn de Cultuurprijzen blijkbaar niet: Kowliers laatste album De Man van 31 dateert uit 2007. De prijs lijkt dan ook eerder een prijs voor verdienste over een bepaalde tijd te zijn dan een prijs voor de output van 2008, in tegenstelling tot wat er in de missie van de prijzen staat. De genomineerden in de categorie muziek die het niet haalden waren De Nieuwe Snaar en Nekka.

Flip Kowlier was echter niet de enige muzikant die met een prijs naar huis mocht. De prijs voor Algemene Culturele Verdienste ging naar Sigiswald Kuijken. Volgens de jury is laureaat Sigiswald Kuijken "een nuttige katalysator in het debat over klassieke muziek. Hij zorgt voor de broodnodige artistieke zuurstof in een sector die kreunt onder het gewicht van gedateerde constructies en tradities.” Als het op popmuziek aankomt deelt Sigiswald echter wel de gedateerde traditionele mening van heel wat klassieke liefhebbers: “Popmuziek is de minst rebelse muziek die er ooit is geweest! Popmuziek wordt geslikt zoals Coca en Pepsi Cola, en het is erg om te zien hoe weinig rebels de jeugd daarover denkt. Popmuziek wordt geprogrammeerd vanuit een misplaatste machtspositie van multinationals die de jongeren niet enkel naar een bepaald soort muziek, maar tegelijkertijd naar een bepaald soort koopgedrag conditioneren. Waarin ligt hier het rebelse?”, zei hij ooit in een interview.

Naast een beeldje kregen de winnaars ook een aardige som van 12 500 euro. Sigiswald Kuijken mocht 20 000 euro mee naar huis nemen.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vier =