Het beest in Andrew Bird

Net geen twee jaar na Armchair Apocrypha komt Andrew Bird met zijn achtste album Noble Beast. De Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist was blijkbaar on a roll, want naast de normale versie verschijnt ook een speciale uitgave met negen extra instrumentals.

Wie wel eens eerder een plaat van Bird beluisterd heeft, weet wat te verwachten: violen waarvoor zelden de strijkstok maar des te vaker een stel tokkelende vingers bovengehaald wordt, eindeloos geloopte gitaarpartijen, wiskundig getinte woordspelletjes en fluitintermezzo's waar Bobbejaan Schoepen nog een puntje aan kan zuigen. Bird zelf was tijdens het opnemen van Noble Beast alvast bijzonder tevreden met het geleverde werk. "I listened to my record recently and I'm concerned about how much I like it. Especially when listening to "Oh No", I can't help but jog in place and pump my fists", klonk het toen. Allemaal goed en wel, maar u beslist nog altijd liever zelf of een plaat echt de moeite waard is? Op NPR Music is een exclusieve preview van het hele album te vinden.

Wie bang is dat 14 nummers niet zullen volstaan, kan alvast beginnen sparen voor de luxe-editie van Noble Beast. Die bevat namelijk een extra cd — Useless Creatures — met nog eens negen volledig instrumentale tracks. Volgens Bird klinkt dat ongeveer zo: "full of homeless melodies, polyrhythmic pizzicato, Debussy-like, minimalistic string passages thrown from a rotating speaker, and lots of really inventive percussion." Mocht u ook hier aan Birds woorden twijfelen: op ’s mans website is de volledige Useless Creatures voor te beluisteren.

De tracklistings:

Noble Beast

 1. Oh No
 2. Masterswarm
 3. Fitz and the Dizzy Spells
 4. Effigy
 5. Tenuousness
 6. Nomenclature
 7. Ouo
 8. Not A Robot, But a Ghost
 9. Unfolding Fans
 10. Anonanimal
 11. Natural Disaster
 12. The Privateers
 13. Souverian
 14. On Ho

Useless Creatures

 1. Master Sigh
 2. You Woke Me Up!
 3. Nyatiti
 4. The Barn Tapes
 5. Carrion Suite
 6. Spinney
 7. Dissent
 8. Hot Math
 9. Sigh Master

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

8 + vijftien =