Eindejaarslijstje 2008 van Tom Van Baarle

Een jaar van change, van Obama tot Lore vB. Voor de bijhorende soundtrack tekenden:

 

  1. Sigur Rós :: Með suð í eyrum við spilum endalaust     Voorlopig hoogtepunt in een oeuvre van hoogtepunten. Ondergewaardeerd in lijstjes als dit, maar als IJslands exportproduct intussen vele malen succesvoller dan Kaupthing Bank. Bovenal bloedmooi.
  2. Fleet Foxes :: Fleet Foxes     Amen.
  3. Deerhunter :: Microcastle / Weird Era Cont.     Nooit eerder klonk Deerhunter zo kraakhelder en gefocust als hier. Spaced-out meesterwerk.
  4. MGMT :: Oracular Spectacular     Singles per lopende meter spuwend prachtdebuut, sjokvol all things psychedelica, folk, disco en pop. Spectacular indeed.
  5. Department Of Eagles :: In Ear Park     Onbespoten groeiplaatje uit de periferie van Grizzly Bear. Met het ene been in de traditie en het andere in de nieuwlichterij, halverwege tussen gospel en gitaren, balancerend tussen folk en elektronica.
  6. Drive-By Truckers :: Brighter Than Creation’s Dark     Een glorieuze verzameling americana, van ingetogen country tot razende anthems. Magnum opus vol verhalen uit the Deep South.
  7. Zita Swoon :: Big Blueville    Wereldklasse van bij ons on repeat: vijf nummers dubbelen — ten faveure van de Franse markt — met het niet minder succulente Big City van vorig jaar, maar van Stef Kamil Carlens in topvorm zullen we nooit genoeg krijgen.
  8. Bon Iver :: For Emma, Forever Ago     Plaat Met Verhaal (“opgenomen in een eenzame cabin in de bossen van Wisconsin”), maar vooral ook Plaat Met Songs.
  9. TV On The Radio :: Dear Science     Urgente en sexy popmuziek voor de 23e eeuw. In de 21e eeuw gewagen we voorlopig nog van een onweerstaanbare mix van art rock, soul, electro en doo-wop.
  10. Max Tundra :: Parallax Error Beheads You     Tot de nok met hooks en wendingen volgestouwd werkstuk, met opgefokte popsymfonieën in Technicolor en kamerbrede, vijf richtingen tegelijk uit schietende turbo-elektronica. Desalniettemin instantly likeable.

Songs van het jaar: onbesliste fotofinish tussen “Sex On Fire” van Kings Of Leon, “Gobbledigook” van Sigur Rós en “Ready For The Floor” van Hot Chip.

Relatief weinig concerten gezien wegens vaderschap, maar bijzonder bijzonder waren: Jens Lekman (Trix), Sigur Rós overal, meer bepaald hier en hier, Zita Swoon (Oude Stadsfeestzaal Mechelen), Caribou (Pukkelpop), The Gutter Twins (Pukkelpop), Alela Diane (Pukkelpop) en dEUS (Vorst Nationaal).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × een =