Eindejaarslijstje 2010 van Tom van Baarle

Een lijst van muzikale metgezellen op onze kronkelige tocht doorheen 2010, in a rather particular order.

  1. The National :: High Violet         De plaat die we dit jaar het meest endlessly, repeatedly en zonder spijt op endless repeat hebben laten staan en nog steeds op gezette tijdstippen herontdekken. Verder kwelt ons enkel de vraag of dit nu The National’s Green, Out Of Time of Automatic For The People is. Oftewel: hoe ver reikt de bobijn van de heren Berninger, Dessner (x2) en Devendorf (x2)?
  2. Joanna Newsom :: Have One On Me         Twee uur durende tour de force waarvoor we na de al behoorlijk adembenemende voorganger Ys vooraf geheel onterecht ons hart vasthielden. Open de kluizen, we hebben het woord lang genoeg opgespaard en gaan het hic et nunc inzetten: tijdloos.
  3. Arcade Fire :: The Suburbs          Arcade Fire had dit jaar aan volgende frasen uit het openings- en titelnummer genoeg om onze aandacht én ontroering te verzekeren: “So can you understand / Why I want a daughter while I’m still young? / I wanna hold her hand and show her some beauty / Before this damage is done“. Nostalgie getoonzet op de best denkbare popmuziek.
  4. Broken Social Scene :: Foregiveness Rock Record         Onontkoombare wissel op BSS’ toekomst, waarop de bigger-than-life anthems, landerige jams en lieve kleine liedjes worden aangevuld met elektronische toetsen en meer popgevoel. Eén-woordrecensie: yeah! Nota aan onszelf: ergens tussen twee en drie uur ‘s nachts tijd inplannen om rockgitaar te leren spelen.
  5. Beach House :: Teen Dream          Teen Dream kampeerde — ondanks de bikkelharde concurrentie — een heel jaar lang in de Selected Albums-playlist op onze krapbemeten iPhone en nog willen we Victoria Legrand en Alex Scally er niet Vie & Lumière-gewijs verjagen. We zouden ook niet kunnen: we hebben simpelweg nog steeds geen vat op Teen Dream.
  6. Four Tet :: There Is Love In You         Na de folktronica van Pause en Rounds verloren we Four Tet enigszins uit het oog, maar met There Is Love In You had hij ons weer bij het nekvel. Meer nog: het stuiterende, multicolour There Is Love In You overklast moeiteloos alle eerdere output van Kieran Hebden.
  7. Kanye West :: My Beautiful Dark Twisted Fantasy         Als het jaareinde in februari zou liggen, scoorde dit werkstuk waarschijnlijk nog een stuk hoger in ons lijstje. Maar zeker weten we vandaag enkel dat we er nog een tijdje zoet mee zijn.
  8. Jan Swerts :: Weg         Vaakst in het donker, onder de dekens beluisterde plaat van 2010. Merci goddeau-Guy.
  9. Owen Pallett :: Heartland         Na twee platen als Final Fantasy manifesteert Pallett zich hier als het bastaardkind van — voornamen volstaan — Björk en Sufjan, weirdness verzoenend met all things pop. Het avontuurlijke geluidsspectrum met onder meer muitende Duracell-trommelkonijnen, Psycho-vioolstoten en kermismolenorgels zit de ijzersterke songs geen seconde in de weg.
  10. The Tallest Man On Earth :: The Wild Hunt         Voor al wie meende dat Kristian Matsson’s debuut Shallow Grave een toevalstreffer — of minstens een compilatie van jarenlang in de luwte bijgeschaaft songmateriaal — was: think again. Ook deze opvolger staat twee jaar later tsjokvol ijzersterke nummers, die je na twee kennismakingen het gevoel geven dat ze er al een leven lang zijn. Nope, 2010.

Verder met goed gevolg tot ons genomen: Gorillaz, Real Estate, Shearwater, Sufjan Stevens, Crowded House, Deerhunter, Wild Nothing, Allo Darlin’, James Blake, The Irrepressibles, Caribou, LCD Soundsystem, The Morning Benders, Nico Muhly, Robyn, Rufus Wainwright, She & Him, Surfer Blood, Antony & The Johnsons, Clogs en Sam Amidon.

Qua concerten overheerste — gelukkig én helaas — kwaliteit op kwantiteit: The National (AB) en Joanna Newsom (Koninklijk Circus).
Verder Pukkelpop moeten missen wegens door ruggenwervel georganiseerde stiptheidsactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 4 =