Men Among Animals :: ”Het wordt fantastisch”

Binnen enkele weken organiseert goddeau opnieuw een verjaardagsconcert in kunstencentrum STUK. Na eerder 65DaysOfStatic en God Is An Astronaut een handje te hebben geholpen, besloten we onze nek dit jaar wel héél ver uit te steken. In Denemarken ontdekten we het knotsgekke Men Among Animals en we moésten ze gewoon u ook leren kennen. De plaatbespreking kreeg u al eerder (u vindt een link in de rechterkolom), deze keer: het interview!

Met hun muziek willen ze een tegengif bieden voor alle muzak die uit liften en supermarkten schalt en mensen herleidt tot beesten; dat is de ambitie van Men Among Animals, no more, no less. Hun geheime wapen? Een hoop vrolijke indiepopdeuntjes die ergens rondzweven in de Bermudadriehoek tussen I’m From Barcelona, Flaming Lips en The Beach Boys. Live vertaalt zich dat in ballonnen, confetti en veel jolige uitbundigheid, want het leven is een feest dat vooral niet al te serieus moet worden genomen, zoals ook blijkt uit de antwoorden die we via mail uit de jongens kregen.

"Van bij het begin wilden we iets anders dan de anderen maken", klinkt het bij gitarist Bo Christensen. "Ik weet dat het een cliché is, maar we waren er heel erg van overtuigd dat de wereld — en dan vooral Europa — wel wat goeie popmuziek met een bizar randje kon gebruiken. We willen dat mensen dansen en zingen tegelijk."
"Nog een dooddoener, maar al even waar: alles wat we horen laat een indruk na op ons en onze invloeden zijn dan ook breed. Om er maar een paar op te sommen: Animal Collective, Talking Heads, The Shins, Flaming Lips … en vanzelfsprekend ook The Beach Boys."

Op plaat is Men Among Animals een leuk popgroepje, live tekenen ze van bij noot één voor een belevenis. Op het SPOT-festival in Denemarken zagen we de jongens van bij de opkomst op "Somewhere Over The Rainbow" — behangen met kerstlichten — voor extra’s zorgen. "We hebben lang geschaafd aan onze show tot hij perfect was en we goeie performers waren", zegt Christensen. "We wisten wat we wilden: mensen in vervoering brengen met entertainment en briljante muziek." Vult frontman Lasse Nielsen aan: "Natuurlijk is Flaming Lips een invloed op onze optredens geweest, maar niet meer dan Talking Heads of andere geweldige performers. Samen met een aantal rotslechte liveartiesten van wie we ons grondig willen distantiëren. Elk optreden dat we zien inspireert ons. Zelfs als het slecht is, dan geeft ons dat de zin om beter te doen. We willen van de wereld een betere plaats maken, met onze muziek maar ook via onze optredens."

Op SPOT sprong halverwege de set een zesde man in tarzankostuum op het podium voor een stukje djembé en confetti. Een geheim zesde bandlid? "Neen hoor, hij maakt geen deel uit van de groep", zegt Nielsen. "Zijn rol in Men Among Animals is exact wat toen te zien was. Hij heeft op geen enkele manier een band met de groep en daarom vonden we zijn interventie op SPOT zo cool. We wilden dat het zo verrassend en totaal betekenisloos zou zijn. Noem het ’nonsens on stage’."

Niet alleen de bandnaam, ook veel van de songs hebben hun voeten grondig in het dierenrijk. Waar slaat dat allemaal op? "De inspiratie voor de groepsnaam kwam er toen we eens in een dierentuin in Montréal mochten optreden twee jaar geleden. Ons publiek bestond voor het grootste deel uit beesten: leeuwen, apen … en op één of andere manier reageerden zij veel meer op onze muziek dan de mensen. Zo werden we mensen tussen de dieren, Men Among Animals."

"Dat we verder ook zingen over dieren heeft een hele hoop redenen, maar de meest concrete is wel die bandnaam. Maar ook: we wilden mensen doen dansen en denken. En dansen is verbonden met spontaniteit, instinct, lust en zintuiglijkheid — het lichaam, quoi —, dingen die met dieren en primitieve culturen worden geassocieerd. Alle mensen hebben echter aanleg om zo te zijn en wij zijn ervan overtuigd dat goeie muziek dat ook moet activeren en dat is dan ook ons doel. Dat is al een wat meer abstracte uitleg voor dat dierenthema. Ben je nog mee? Goed zo. Daarnaast willen we mensen ook nog eens doen nadenken en dat is dan weer iets dat mensen van dieren scheidt. Een geode zaak trouwens. Conclusie? Dansen en denken lijken twee tegengestelden, maar dan nog is het ons doel om mensen de beide tegelijk te laten doen."

Tot slot polsen we nog eens naar het waarom van die vreemde tourtitel: "de mini-radical mumbo jumbo tour". "Het wordt een korte maar geweldige tour: eerst spelen we het voorprogramma van Of Montreal in Denemarken, de dag nadien staan we in STUK, dan twee optredens in Spanje en dan eindigen we in Utrecht in Nederland. Vijf dagen, vijf optredens, vier landen; da’s radical, man! Trouwens: weet iemand waar de term ’mumbo jumbo’ vandaan komt? We vinden die nogal vreemd, maar die past dus perfect bij deze tour!"

En daarmee is de verovering van Europa definitief begonnen? "Ja, en niet alleen die van dat kleine Europa, maar van heel de wereld", grijnst Christensen. "We willen overal toeren en voor iedereen spelen. Hopelijk maken we zo af wat John Lennon is begonnen: vrede brengen in de wereld. In Duitsland gaat het al behoorlijk goed, dankzij onze vele optredens, maar hoe goed is moeilijk in te schatten; het is immers een gigantisch land."

Dat brengt ons naadloos bij alle discussies over hoe moeilijk bands uit "kleine markten" als Denemarken of België het hebben om het in het buitenland te maken. Hoe ervaart Men Among Animals dat? "Moeilijk om daar een sluitend antwoord op te geven", denkt Nielsen. "Als band uit een klein land ervaar je zeker behoorlijk wat problemen als je probeert door te breken. Maar er zijn ook voordelen: als je thuisland zo klein is, is het een noodzaak dat je andere landen opzoekt. Het houdt het publiek dan ook meer bezig of je het ook buiten de landsgrenzen kunt maken, terwijl het Duitsers aan hun reet kan roesten of Die Toten Hosen nu al dan niet ook in Spanje en Italië populair zijn. Nu, al dat verkennen van de wereld mag dan erg spannend zijn, we willen ook nog meer voet aan de grond krijgen in Denemarken."

Een slotvraagje: nu Bad Times, All Gone al bijna twee jaar oud is, plannen de heren een opvolger? "We zijn al wat dingen beginnen op te nemen. Het wordt natuurlijk geweldig. Enfin, dat denken we toch", lacht Christensen. "Hopelijk kan het volgend jaar in de herfst uitkomen, maar aangezien we allemaal druk bezig zijn, krijgen we het werk misschien niet op tijd rond. We zien wel." Nielsen: "Het is nog veel te vroeg om al veel concreet te maken, maar we hebben in elk geval besloten dat we sommige zangstukken in een sauna willen opnemen. Kwestie van die intensiteit en het geluid van een moeilijke ademhaling te krijgen."

Goddeau presenteert: Men Among Animals op 22 oktober in STUK. Info en tickets: klik hier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × een =