Mauro & The Grooms, 23 september, Minnemeers Gent

Lance Armstrong zal het niet graag horen, maar dé comeback van 2008 schrijven wij maar wat graag op naam van het Gentse Democrazy. Met onder andere Daniel Johnston, The Melvins, Alela Diane, Amon Tobin, The Cave Singers en Girls In Hawaï knoopt de legendarische muziekclub dit najaar opnieuw aan met zijn roemrijk verleden. Dinsdag stond in Minnemeers Mauro & The Grooms geprogrammeerd.

Tot nader order beschikt Democrazy echter niet over een eigen locatie, zodat dinsdag theaterzaal Minnemeers in een heuse rockclub omgetoverd werd. Met dank ook aan die twee andere gitaargroepen op de affiche: Manngold en Johnny Berlin. Vooral eerstgenoemde, met onder meer Rodrigo Fuentealba (zie ook: Motek en Barbie Bangkok) in de rangen, bekoorde met een snoeiharde, sterk instrumentaal getinte set. Wat de postpunkers van Johnny Berlin daarentegen lieten horen, klonk alsof Brian Molko (Placebo) per abuis op een repetitie van The Rakes was beland en zich een half uur lang afvroeg hoe hij daar mee om moest gaan. Wel een puike Sufjan Stevens-cover.

Mauro Pawlowski is zonder enige twijfel al jarenlang de hardest working man in de Vlaamse rockbusiness (de evil Bart Peeters, zeg maar). “Duivel-doet-al” lijkt een predikaat speciaal voor hem in het leven geroepen. Vorige week bracht hij nog een chaotische, wild uitbarstende perfomance op het slotfeest van de “It’s Not Only Rock’n Roll”-expositie in de Bozar, straks staat hij met dEUS in een uitverkocht Vorst Nationaal, en in het voorjaar trekt hij op literaire tournee met Ramsey Nasr. Van enige muzikale rechtlijnigheid is in het universum van Mauro Pawlowski nog steeds geen sprake. En gelukkig maar.

Wie ons begin dit jaar had voorspeld dat Mauro anno 2008 zijn Grooms nog eens zou bijeen zou trommelen, hadden we echter prompt een enkele reis richting Geel aangeraden. Maar zie: 2008 is nog niet eens aan zijn laatste trimester toe, en we hebben deze fabuleuze formatie zowaar al twee keer live mogen aanschouwen. Na een wervelende doortocht in Gentse Charlatan begin dit jaar was dinsdag Minnemeers dus de uitgekozen locus delecti.

Wat meteen in het oog sprong: The Grooms is een supergroep pur sang. OpperGroom Pawlowski (voor de gelegenheid met jagershoed) werd immers omringd door schoon volk als Pascal Deweze (Shadowgraphic City, Mitsoobishy Jackson), Steven Janssens (de Vlaamse Johnny Cash) en bassist Jan Wygers (Creature With The Atom Brain). All dressed up in black zoals het hun muziek betaamt.

Met regelrechte mokerslagen als “Make It Complicated”, “Doing Something Right”, “Corruption”, “Fear Life” en “Trip To Beg”(voorafgegaan door een flard Mott The Hoople) kwam het leeuwendeel van de stomende set dinsdag uit meesterwerk “Black Europa”. Voeg daar ander inmiddels klassiek geworden Grooms-songs als “Ghost Rock” (wil er ons dringend eens iemand vertellen waarom dit destijds “Black Europa” niet haalde?) en “Slow Bones” (uit de Tired Of Being Young-ep) aan toe en een waanzinnige duiveluitdrijving is nooit ver weg.

Richting finale voerden de Grooms echter een vrij drastische koerswijziging door. Weg waren plots de hoekige, loodzware riffs en dito keyboards-uithalen. Met onder meer “Leaving Montreux” en “Tell Me What It Takes” werd een versnelling of twee lager geschakeld en ging de nadruk liggen op het creëren van een meer episch getinte sfeer. Minder Virgin Prunes, meer Greg Dulli, als het ware. De alles omverblazende storm was gaan liggen, de Apocalyps definitief voltrokken, het landschap volledig verwoest. Ergens onder een verkoolde eik slaan de gelouterde Grooms het tafereel nog een laatste keer gade. Die sfeer.

“Ofwel headbangen op “Whole Lotta Love” op een met stront besmeurde tafel, ofwel niets”, maakte Mauro in een recent interview zijn intentieverklaring nog eens kenbaar. Zo extreem zouden wij het niet durven stellen – – ’s morgens willen wij al eens speculoospasta op onze boterham smeren- -, maar dinsdag bevestigde Mauro Pawlowski nog maar eens zijn status van muzikaal wonderkind. A hooray for The Grooms!

Wie er dinsdag niet bij was, krijgt op 7 november een herkansing tijdens de Nachten in Antwerpen en op 19 november in STUK in Leuven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 5 =