Burial Hex :: Burial Hex
TenHornedBeast / Marzuraan :: TenHornedBeast / Marzuraan

Het Britse label Aurora Borealis grossiert gaarne in donkere geluiden en elitaire auditieve amokmakers. Meer dan eens worden de grenzen van het aanvaardbare opgezocht en het geduld van de luisteraar blijvend op de proef gesteld. Alleen wie zich onbevangen aan de beproeving overgeeft, kan het ongrijpbare omvatten.

Initiations is na verschillende tapes en cd-r’s het debuut van Burial Hex (Clay Ruby), wiens onrustwekkende electro-escapades evenzeer beïnvloed zijn door het baanbrekende werk van Throbbing Gristle als door de noise-exploten van pakweg Wolf Eyes en de duisternis van menig black metal-band. Gespreid over vier nummers tracht Burial Hex drieënzeventig minuten lang de luisteraar mee te sleuren in een onaardse trip langs waanzin, perversie en ongebreidelde lust. Over songs kan zelfs in de ruimere zin van het woord niet gesproken worden. Veeleer is er sprake van een opeenstapeling van klanken, ideeën en uitgeschreeuwde angsten.

"Will To The Chapel" start met zachtmoedige strijkers, maar barst dan op in een stortvloed van ongedefinieerde feedback, knorrende varkens (!) en gegil ("Thy will be done") om tot slot terug te grijpen naar de strijkers, zij het een ondergronds gerommel dat duidelijk maakt dat de cirkel niet zozeer rond is als wel dat niets bij het oude kan blijven, ondanks alle beloftes. Het grommende "8 Pentacles" evoceert niets minder dan een aardbeving zoals deze beleefd zou worden in de geest van een autistische god. Eindeloos aanslepend — de eerste tien minuten valt nauwelijks meer te horen dan gebrom, waarna acht minuten lang holle echo’s van stalen pijpen en industrieel afval volgen die het gerommel bijstaan — vormt het een meditatie gericht op afkeer en walging.

Iets toegankelijker wordt het daarna in "River Of Los" dat psychedelica incorporeert en zo een retrofuturistische soundtrack voor obscure low budget sf-films creëert. De track is opvallend helder en luchtig in vergelijking met de andere nummers en laat zich kennen als een uit de hand gelopen experiment van krautrockpioneers. "Bo-II-Ne" is het sluitstuk en de apotheose die de vorige drie tracks wil verzoenen. Minder hermetisch en eenduidig dan "Will To The Chapel" of "8 Diagrams" wordt een eerste en laatste maal gebruik gemaakt van een sonisch lappendeken dat in zijn verscheidenheid een geheel vormt. De ondefinieerbaarheid blijft behouden maar qua breekijzer is er geen betere track te bedenken.

Met de split-cd TenHornedBeast / Marzuraan debuteren ook TenHornedBeast en Marzuraan bij het label, al hebben beide bands al meerdere releases (lp’s, cd’s en tapes) op hun naam staan. TenHornedBeast, een verwijzing naar Alexander de Grote, neemt met "The Law Of The Needle" ruimschoots zijn tijd (het nummer duurt net geen dertig minuten) om zijn verhaal te vertellen. Net als Burial Hex vormt een electro-soundscape het uitgangspunt, maar deze dreiging is sacraler en verhevener van aard. De zorgvuldig geweven texturen laten een doordacht schimmenspel bevroeden waarbij de uitkomst niet vast te leggen is. De enige zekerheid bestaat er in dat iemand het gelag betalen zal.

Marzuraan klinkt verassend anders en daardoor initieel teleurstellend. De band die omschreven werd als Codeïne in een metaljas en een beefed up and tuned down Low, zweert bij laaggestemde gitaren en slepende melodieën zonder de klassieke doom- of metaldrone-sound over te nemen. "Into Countless Battles" heeft een terugkerende melodie en de repetitieve ritmes eigen aan bepaalde metalbands maar zweert net zo goed bij indierock (in het bijzonder Girls Against Boys). De kracht en zwakte van de band (en het nummer) ligt in die mix van hard en zacht: de logge aanpak van doom wordt behouden maar het klankenpalet is veel luchtiger.

Aurora Borealis’ pad is geplaveid met uiteenlopende acts en stijlen die eenzelfde nihilistisch geloof lijken uit te dragen. Burial Hex, TenHornedBeast en Marzuraan zijn niet meer of minder dan de volgende wegwijzers naar de vastgelegde ondergang.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien + 2 =