Crystal Castles :: Crystal Castles

Eenieder die kind was in de jaren tachtig zal zich twee zaken zo voor de geest kunnen halen: de tekenfilmreeks Masters Of The Universe, beter gekend als He-Man, en Atari, de eerste spelconsole die naam waardig. Beide hadden ze iets met kristallen kastelen: voor de ene was het een plek waar zijn tweelingzus Adora/She-Ra huisde terwijl de andere een game had met die naam.

Crystal Castles roept op zijn debuut de gloriedagen van beide op, niet in het minst omdat het Canadese duo naar eigen zeggen handig gebruikt maakt van de geluidskaart die meegeleverd werd met de Atari 5200 (bouwjaar 1982) waardoor het geheel meer dan eens doet denken aan de dreunende eenzijdige muziekjes die de Atari-games begeleidden, zij het dan met een beat eronder en een verstoorde en schreeuwende vrouwenstem.

De mythe wil dat het aanstekelijke “Alice Practice” de basis van het succes vormde. Zangeres Alice Glass zou een microfoon getest hebben waarna partner in crime Ethan Kath het samen met zijn muziek op myspace gooide en de platenfirma’s er op sprongen. Eenieder die het nummer al hoorde, weet dat dit te mooi is om waar te zijn. Toegegeven, de muziek klinkt eenduidig en bliepend zodat een echte zanglijn niet nodig is, maar Glass klinkt niet als iemand die zomaar wat zingt.

Nu heeft het duo duidelijk wel door hoe het zichzelf het best de markt in moet prijzen. Ze maakten niet alleen remixen voor hippe groepen als Bloc Party, Klaxons of The Whip, maar ook het in alternatieve kringen hoog ingeschatte Liars deed beroep op hun diensten. Daarenboven schuwt de groep duidelijk de controverse niet. Zo dook in april een 7” e.p. op waarvan de hoes popdiva Madonna afbeeldde met een blauw oog. Niet veel later claimde artiest Trevor Brown echter dat de groep zijn werk gebruikte zonder hem hiervoor te vergoeden. Advocaten en managers doken erop met wederzijdse verwijten over wie de waarheid geweld aandeed:is er betaald / was er wel degelijk een akkoord?

Maar terwijl deze storm nog niet eens gaan liggen is, duikt er een veel belangrijkere beschuldiging op die het debuut Crystal Castles tussen haakjes zet. Meerdere tracks zouden immers schaamteloos geplagieerd zijn van artiesten als (de Belgische) Lo-Bat die al jaren furore maken in de 8-bit en Chip Tune-scene. Nu vertrekken deze laatsten net zoals Crystal Castles van de voorgeprogrammeerde geluidjes van Atari waardoor de term origineel sowieso al relatief is. Toch is het opvallend hoezeer een aantal tracks op elkaar gelijken. En opnieuw geeft Crystal Castles niet thuis wanneer de beschuldigingen ter sprake komen.

Het is zonde dat de groep niet eenduidig paal en perk kan of wil stellen aan al deze beschuldigingen want Crystal Castles herbergt voldoende amusante en aanstekelijke retro-electro om een dampend (nostalgie)feestje op te bouwen. Het gros van de nummers (“Vanished”, “Courtship Dating”, “Crimewave”,…) knipoogt overduidelijk naar de electrorock en –popexperimenten uit de jaren tachtig waarbij zowel op een alternatief als commercieel publiek gemikt werd. Geen wonder dat er ook enkele zachtere / dromerige nummers (“Knights”, “Magic Spells”,…) tussen zitten.

De belangrijkste doelgroep van Crystal Castles vormt zonder meer de nostalgische liefhebbers van die electro uit de jaren tachtig die niet te extreem ging. Op Crystal Castles is de muziek curieus genoeg om de alternatieve indie-kid over de streep te trekken, terwijl de gedurfde popliefhebber zijn hart kan ophalen aan de eenvoudige maar aardige melodietjes. Als Crystal Castles al de overzichten haalt op het einde van het jaar dan zal dat niet aan Crystal Castles liggen maar wel aan de verschillende verwijten, beschuldigingen en controverses die de groep met zich meesleurt. Maar tot de waarheid aan het licht komt, mag er met een gerust hart genoten worden van het album. Grootsheid of eeuwigheidswaarde moet hier niet gezocht worden, maar een schaamteloos genieten (bij voorkeur zonder ironische knipoog) is wel toegestaan.

Crystal Castles speelt op 19 mei in de AB Club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × drie =