Eels :: Useless Trinkets

Zijn de feestdagen voorbij, dan maakt de genaamde Mark E. Everett van de windstilte voor de voorjaarsreleases gebruik voor een klein offensief van zijn bandje Eels. Alsof de kluizen leeg moeten, brengt hij in één haal twee dubbelaars uit. De hits van Meet The Eels kent u ongetwijfeld al, met Useless Trinkets krijgen de fans nog een zak ongesorteerd lekkers toe.

Van dat in actie schieten als de wind is gaan liggen, daar kent E alles van: het was in de kalmte na de implosie van grunge dat er op de radio plots wél ruimte was voor zo’n uniek geluid als dat van Eels. Twee soloplaten waren een viertal jaar eerder onopgemerkt voorbijgegaan, maar met Beautiful Freak ging het schot dan toch recht op de roos af.

Doorbraaksingle “Novocaine For The Soul” bood dan ook een nieuw en fris geluid: een vaag hiphopritme, een geslagen stem, een bitterzoete tekst met de nodige zwarte humor en veel speelse melodieën. E presenteerde zich als een singer-songwriter met een oor voor unieke arrangementen en Eels-achtig werd al snel een adjectief waar recensenten zich al eens van konden bedienen.

Van underdog heeft E het ondertussen tot gerespecteerde rockroyalty geschopt die Tom Waits op speed dial heeft staan en wiens platen ondanks een langzamerhand dalende kwaliteit immer lovende recensies blijven opleveren. Aan inspiratie is er ook nog geen gebrek, zo bleek uit de recentste dubbelaar Blinking Lights And Other Revelations.

Dat blijkt ook uit de overdaad en rijkdom van Useless Trinkets, een cd als een omgevallen kast: een collectie “B-Sides, Soundtracks, Rarities and Unreleased” met maar liefst 50 songs waarvan ruw geschat twee derde originele songs zijn die geen albumrelease haalden. De rest zijn remixes, liveversies en covers. Een grabbelzak met keus te over, maar ook één waarin het overzicht ontbreekt.

Alles uit de kast wil immers ook zeggen: de maar één keer leuke Moog Cookbook Remix van “Novocaine For The Soul”, het overbodige “Susan’s Apartment” of weinig bijdragende alternate versions van “Souljacker part I” en “Dog Faced Boy”. Maar ook wel: de knappe versie van Prince zijn “I Could Never Take The Place Of Your Man” of de scheurende liveversie van “I Like Birds”. Leuk ook: “Open The Door” van Magnapop.

Voor zulke versies koopt een mens echter geen mooie dubbeluitgave, wél om te zien wat voor pareltjes al die tijd stof lagen te vergaren op zolder. Een paar, maar niet zo vet veel om zo’n uitgebreide uitgave te rechtvaardigen, kunnen we meteen antwoorden. Ze dateren ook hoofdzakelijk uit de vroege jaren toen platen als Beautiful Freak en Electro-Shock Blues geen verkeerde noot bevatten. “Fucker” had met zijn loom beatje en hoog gestemd gitaartje zo op dat debuut gepast zonder uit de toon te vallen. Ook “Useless Trinkets” scoort hoog op de Eels-O-Meter.

”Waarom word ik toch altijd als de depressivo bestempeld? En deze dan? Let toch eens op!” schrijft E grappend als commentaar bij “Mighty Fine Blues”: een complete aanval van tristesse, maar wel met een sarcastisch-vrolijke tekst. Neen, dan komt de silly E pas écht op de proppen in “Jelly Dancers” van Bruce Haack of de olijke kerstsong “Christmas Is Going To The Dogs”. Geinig en een welkome afwisseling.

Al te vaak blijft E immers de E-karikatuur spelen: stapvoetse treurwilgzang, de stem van een hond die drijfnat door de regen strompelt en maar wat wegzeuren. “Funeral Parlor” is een voorbeeld, “After The Operation” een dieptepunt. “Taking A Bath In Rust” kan ook zo verward worden met behoorlijk wat andere nummers van Blinking Lights And Other Revelations.

Enige omzichtigheid is geboden bij Useless Trinkets. Het is wérken om doorheen Useless Trinkets te raken. Echte fans zullen er een gigantische snoepwinkel in ontwaren, maar de occasionele luisteraar loopt hier beter met een grote boog omheen en vraagt de echte fan beter om de twaalf beste tracks samen op één handig schijfje te branden. Al is het boekje met foto’s van alle Eels-mutaties door de jaren heen een aangenaam bladerding én een herinnering aan een E met blond kopje zoals we die bijna vergeten waren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + 8 =