Eindejaarslijstje 2007 van Matthieu Van Steenkiste

Neen, we hebben er geen idee van wat voor muziekjaar het is geweest eigenlijk. Een zonder rode draden dan maar, maar wel één van een jammerlijk afscheid (check die eerste plaats) puike tweede platen (check plaatsen twee tot vier) en fijne debuten (check plaatsen negen en tien). Een goéd jaar dus, quoi. Dàt wel. We hebben ons geamuseerd en hopen van u het zelfde met volgende platen:

  1. Aereogramme :: My Heart Has A Wish That You Would Not Go       Werkelijk hartverscheurend mooie plaat van een stelletje bonkige Schotten dat nog geen half jaar later besloot de handdoek in de ring te gooien. De prijs voor de Spijtigste Split halen ze zo meteen ook in huis. Ye basterds!
  2. Bloc Party :: A Weekend In The City       Op zijn tweede plaat graaft Bloc Party tekstueel dieper, gaan ze muzikaal verder, en pakken ze bijgevolg een stuk meer dan op hun debuut. Nieuwe single “Flux” belooft nog meer voor een volgend album. We worden met de plaat meer fan. Volgend jaar op één?
  3. Editors :: An End Has A Start       Postpunkvolgelingen doen met de hulp van Jacknife Lee een upgrade en ontdekken de open ruimte. Groots, emotioneel, héél meeslepend en afgaande op concerten de grootste kanshebber om ooit tegelijk U2 te worden én een OK Computer af te leveren.
  4. Burial :: Untrue       De beklemming en vervreemding van de grootstad op muziek gezet. Duister, soulvol en bij momenten heerlijk loodzware beats. Revelatie van het jaar.
  5. Bright Eyes :: Cassadaga       Na meesterwerk I’m Wide Awake It’s Morning botviert Conor Oberst zijn countryfixaties verder. Een strak plan, want Cassadaga is alweer een sterke plaat.
  6. Patrick Wolf :: The Magic Position       Verliefd, vrolijk en kleurrijk uitgedost vier Patrick Wolf het leven. Het resultaat is cutting egde pop en alweer een trofee op Wolf’s smetteloze palmares. Benieuwd wat nu weer volgt.
  7. The Shins:: Wincing The Night Away       Iets minder sterk dan zijn voorganger, maar nog steeds weet niemand melodieën te schrijven als James Mercer. Ooowaaooh nog aan toe.
  8. !!! :: Myth Takes       De fabricagefoutjes van de voorgangers zijn gecorrigeerd en op hun nieuwste dendert en schudt !!! nog een stuk aanstekelijker. Geweldig dansvloervoer met uitschieters als “Heart Of Hearts” en “All My Heroes Are Weirdoes”.
  9. The Cinematics :: A Strange Education      Onterecht over het hoofd gezien plaatje van een groep die scherpe nummers schrijft. Hebben pech dat de debuutplaat van Editors al even uit is, maar dat zou geen bezwaar mogen zijn: ijzersterke gitaarsongs met een staccato punky randje. Zwaar aan te raden.
  10. The Strange Death Of Liberal England :: Forward March       Kwamen dit jaar uit het niets ons hart binnengemarcheerd met schelle folksongs die in postrocknoise durven ontaarden. Geëngageerd en gedreven: de prijs voor de Meest Beloftevolle Nieuwkomer is van hen.

Moesten we ondanks hun aandringend getrappel toch de deur van de top tien wijzen (maar we zien ze toch ook héél graag) ::
11. Okkervil River :: The Stage Names 12. Einstürzende Neubauten:: Alles Wieder Offen 13. Bruce Springsteen :: Magic 14. The National:: Boxer 15. Rilo Kiley :: Under The Blacklight 16. Yevgueni :: Aan de arbeid 17. Arcade Fire :: Neon Bible 18. 65DaysOfStatic :: The Destruction Of Small Ideas 19. iLiKETRAiNS :: Elegies To Lessons Learnt 20. Alela Diane :: Pirate’s Gospel

Eervolle vermelding: Apse :: Spirit, dat eigenlijk hoog in het eindejaarslijst van 2006 had moeten prijken maar helaas ergens in die verloren dagen tussen kerst en nieuw werd uitgebracht en ons dus te laat bereikte.

Single van het jaar: het machtige “Intervention” van Arcade Fire.

Concertherinneringen houden we dit jaar vooral over aan de ongelofelijke manier waarop 65DaysOfStatic Dour platwalste (We zijn er nog niet goed van), de triomfantelijke terugkeer van The Scene en hoe Flaming Lips het Cactus Festival zo luid “Yeahyeahyeahyeah” lieten brullen dat ze het in Oostende ook hoorden. Betoverend was de schoonheid van Blonde Redhead, hopeloos verloren gelopen op Werchter. Nooit zoveel zweet vergoten als bij !!! in de AB. Heerlijk.

Waar we ook nog altijd niet helemaal bekomen van zijn, maar dan in minder positieve zin: het wrak dat Cat Power was op Les Nuits Botanique. We hopen dat haar de rust wordt gegund die ze nodig heeft (maar we vrezen er een beetje voor). Bescheten schertsvertoning van het jaar: Smashing Pumpkins op Pukkelpop. Miskleun van het jaar: de geluidsellende die Arcade Fire op hetzelfde festival ten deel viel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 5 =