De Mens :: Onder de duinen

In restaurant "De Mens" wordt na negen platen nog steeds de klassieke keuken geserveerd zoals dat al anderhalf decennium het geval is. Met kunde en talent bereidt kok Frank Vander linden de lekkerste rockgerechten in zijn keuken. Wie op zoek is naar pretentieloos, onderhoudend entertainment is bij hem aan het goede adres.

De kaart ziet er veelbelovend uit. Als voorgerecht nemen we "Luide muziek in kleine auto’s", wat we ons niet beklagen. De bas is puntig, zoals Michel De Coster die graag serveert, terwijl Vander linden voor een poppy rocker zorgt die volgende zomer nog altijd fris zal smaken. Aangenaam en het wekt de eetlust op voor wat komt.

Voor het hoofdgerecht twijfelen we tussen een ingetogen "Blind, doof of erger" ("Ze was een vorm van perfectie/Ik overwoog een erectie/maar ik hield me in/Want ik weet hoe het altijd begint"), "Wiskunde" — een jolige en instant meebrulbare afrekening met onverwerkte jeugdtrauma’s — of het van fatalisme en dreiging bol staand "Het moet gebeuren".

Uiteindelijk kiezen we voor het niet eens zo stiekem diepzinnige "Het onverstand", waarin de misstappen berouwvol geteld en schuldbewust erkend worden. "Spijt is de schaduw van de tijd", beseft Vander linden, om meteen te nuanceren: "Of iets van die strekking". Onze disgenoot neemt de stevige afsluiter "Jimmy Jimmy Jimmy" en is daar zeer over te spreken ("Heerlijk klassiek rockende gitaarriff in de brug, lekker snoeihard tempo. Aanstekelijk.").

Het dessertbuffet bevalt ons minder. "Moet ik dankbaar zijn?" is een vervelende sleper, "Ze zegt" een doordeweekse rocker zoals Vander linden er waarschijnlijk genoeg de grond heeft ingeschreven in zijn recensententijd. Enkel de meezinger "Er is geen mens die ons begrijpt", met de stemmen van Patrick Riguelle en Pieter-Jan De Smet en extra toetsen van David Poltrock, doet ons nog even goedkeurend de vingers aflikken.

Negen platen al. Het is nog niet bepaald de eindeloze reeks in het vakje "eigen werk" in de kast van pakweg Neil Young of David Bowie, maar het begint toch al een behoorlijk rijtje te worden. Vijftien jaar na zijn ontstaan is De Mens dan ook een vaste waarde geworden. Geen haute cuisine, maar ook op het nieuwe Onder de duinen krijgt de klant de vertrouwde service en behoorlijke kwaliteit.

Voor de prijs moet u "Onder de duinen" overigens ook niet laten. Voor zo’n vijftien tot zeventien euro krijgt u al een heerlijk menu op uw bord. Voor de drank moet u zelf zorgen via het Bring Your Own Wine -principe. Schol!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + elf =