Roisin Murphy :: Overpowered

Roisin Murphy heeft zich onlangs tijdens een optreden bezeerd aan een stoel, met een zware hersenschudding tot gevolg. Op haar nieuwste album Overpowered heeft ze echter geen attributen nodig om de luisteraar sterretjes te laten zien. De plaat ontvlamt spontaan en weerspiegelt op de glinsterende discobal.

Na de laatste Moloko-plaat Statues kwam samen met de relatiebreuk met producer Mark Brydon ook een einde aan de muzikale synergie tussen de groepsleden. Frontvrouw Roisin Murphy had nood aan een nieuwe creatieve uitlaatklep en zocht toenadering tot de eigenwijze geluidsmagiër Matthew Herbert. Samen staken ze Ruby Blue in elkaar, een regelloze danceplaat die op sommige momenten te bestudeerd overkwam. Twee jaar later lijkt Murphy volledig bevrijd van alle muzikale pretentie en levert ze met Overpowered een ongeforceerd album af dat zich niet in het kunstmatige verslikt, maar een aantal keren dicht bij perfecte popmuziek komt.

Roisins unieke stemgeluid leent zich uitstekend tot eigentijdse disco, op een speelse manier houdt ze het voor de luisteraar steeds even elegant als interessant. Zonder uit de bocht te gaan legt de bevallige dame op "Scarlett Ribbon" de soulkant van de disco bloot. Minstens even pakkend is "Primitive", waarop Murphy er bijzonder beheerst en ingehouden op in houwt, zoals in de gloriedagen van Moloko: "I need to let you out of your cage and set you free." Net zo gemakkelijk flirt de zangeres met electrofunk, en op het grandioze "Let Me Know" toont ze Madonna hoe haar Confessions On A Dancefloor moest klinken: verfijnd, aanstekelijk en glansrijk.

Ook de productie is bij momenten niet minder dan briljant: heel open en transparant, maar tegelijk vol details die pas na enkele luisterbeurten opvallen. Roisin heeft uit het verleden geleerd om haar beats niet langer door één goochelaar uit zijn laptop te laten toveren. Dus werden gerenommeerde producers als Jimmy Douglass en Richard X opgebeld. Ze onderscheiden zich onder meer door de sierlijke funk van "Checkin’ On Me" en de bezwerende bonustrack "Parallel Lives". Maar het is Groove Armada’s Andy Cato die met de grootste onderscheiding gaat lopen. Naast "Let Me Know" staat de producer in voor de levenslustige disco van "You Know Me Better" waarop hij Murphy laat rondspinnen als een krolse kat.

In tegenstelling tot andere artiesten die een half telefoonboek aan producers inhuren, houdt Murphy de touwtjes stevig in handen. De bekoorlijke zangeres zocht haar hulpkrachten zorgvuldig uit zodat haar tweede soloplaat coherent en modern klinkt. Er wordt openlijk geflirt met Adamski en KC and the Sunshine Band en de belletjes van Bob James op "Footprints" werden eerder al door Beastie Boys, Run DMC én Missy Elliott gebruikt. Maar voor een nummer als "Checkin’ On Me" of "Tell Everybody" zou zelfs sterproducer Timbaland een moord begaan. Om maar te zeggen dat Overpowered het warm water niet uitvindt, maar nergens klinkt als een flauw doorslagje. Mocht Studio 54 terug zijn deuren openen, zou het een vette kluif hebben aan deze onbevangen, eigentijdse discoplaat.

En dat tegendraadse? Dat klinkt nog halvelings door maar is veel minder aanwezig dan voorheen. Het doel heiligt nu de middelen, wat vroeger wel eens anders was. Overpowered is nostalgisch en geavanceerd tegelijk, toegankelijk en creatief. Het is een plaat die vertrouwd klinkt en die je toch nog nooit gehoord hebt; op bepaalde momenten even hapklaar als een geflambeerd flensje, maar voortdurend verdomd moeilijk om af te blijven.

Roisin Murphy stelt Overpowered voor in de Ancienne Belgique op 19 en 21 november. Beide concerten zijn uitverkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + veertien =