Soulwax :: Most Of The Remixes …

Vlamingen, Walen, Belgen, herenigt u! De kwartfinale van het WK voetbal in 1986 moet zowat de laatste keer geweest zijn dat u collectief fier was Belg te zijn. Rep u alvast naar de zolder en haal die nationale driekleur van onder het stof, want er is opnieuw reden tot feesten: de heren van Soulwax hebben eindelijk hun beste remixen gebundeld.

De tijd dat de broers Dewaele met een plastieken Casio-gitaar om de hals de Vlaamse dorpen omverrockten, ligt inmiddels achter ons. Hun internationale doorbraak kwam er aan het begin van dit nieuwe millennium, toen het duo vermomd als 2ManyDJ’s de hele mash-upcultuur in gang stak. Plots waren Stephen en David ofwel op de voorpagina’s van Amerikaanse bladen, ofwel achter de draaitafels van de hipste clubs over de hele wereld terug te vinden. Enkele jaren later, tijdens hun Nite Versions livetour, werden Digitalism en Klaxons meegenomen als voorprogramma en groeide Soulwax uit tot één van de grondleggers van de nu-rave scene.

Al die jaren hebben de Gentenaars een pak remixen voor muzikale vrienden gemaakt die ze nu voor het eerst op cd bundelen. Most Of The Remixes … — de volledige titel telt meer dan honderd woorden*– luistert als een aantrekkelijk curriculum vitae en bevat naast recente bewerkingen ook remixen van meer dan vijf jaar geleden. Net omdat de groep zijn tijd altijd vooruit was, vallen zelfs de oudere bewerkingen niet uit de toon. Meer zelfs, aankomende artiesten als Bunny Rabbit en Uffie zijn hoorbaar geïnspireerd door het ongekuiste geluid van de zeven jaar oude remix voor Lords Of Acids “I Sit On Acid”.

Toch worden op Most Of The Remixes … niet enkel terminaal hippe groepen door de mangel gehaald; sinds de gigantische mash-up As Heard On Radio Soulwax Pt.2. heeft Soulwax lak aan de dichotomie tussen hoge en lage cultuur. Plots was het hip om Destiny’s Child en 10cc aan Vitalic en Adult. te koppelen. Genrevermenging is dan ook troef op deze remixplaat. Zo lijkt het op de remix van “Can’t Get You Out Of My Head” wel alsof Kylie Minogue begeleid wordt door de woestijnrockers van Queens Of The Stone Age. Net zo makkelijk worden de plaagzieke popnimfjes van Sugababes omgetoverd tot ranzige sloeries in de electroherwerking van “Round Round”.

Humor en zelfrelativering vormen hier de leidraad, nergens verslikken de heren zich in dikdoenerij of eentonigheid. In de mix van Justices “Phantom” horen we plots doodleuk “Phantom, numéro deux/ Phantom, deel twee.” Benieuwd hoe ze hierop zullen reageren aan de overkant van de Atlantische Oceaan. Ook grappig en bijzonder aanstekelijk: in de zeven minuten durende bewerking van “Daft Punk Is Playing At My House” integreert Soulwax minutieus microflarden “Aerodynamic” en “Harder Better Faster Stronger” van Daft Punk zelf. Faut le faire.

Als een meester die het niet kan laten het opstel van zijn favoriete leerlingen toch nog wat bij te werken, remixt Soulwax ook enkele volgelingen van het door de Nite Versions ontwikkelde dancegeluid. Hierbij luidt de leuze “hoe vettiger, hoe prettiger”. “Gravity’s Rainbow” van Klaxons krijgt zelfs de koebellen van LCD Soundsystem aangebonden, en opnieuw komt Soulwax ermee weg.

Most Of The Remixes … houdt zich ver weg van de kleinburgerlijke ingesteldheid die veel Belgische groepen kenmerkt. De verzamelde remixen met internationale uitstraling variëren tussen efficiënt viriel en prettig gestoord maar zijn altijd even onstuimig en opwindend. Voor Vorst, voor Vrijheid en voor Recht.

* Most of the remixes we've made for other people over the years except for the one for Einstürzende Neubauten because we lost it and a few we didn't think sounded good enough or just didn't fit in length-wise, but including some that are hard to find because either people forgot about them or simply because they haven't been released yet, a few we really love, one we think is just ok, some we did for free, some we did for money, some for ourselves without permission and some for friends as swaps but never on time and always at our studio in Ghent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 5 =