Palomine :: Get The Luxurious Big Bath Size

Overmatig enthousiasme is niet zelden de geschikte rode lap om de volbloed cynicus in een ziedende stier te veranderen. Met zijn kop naar de grond gericht en zijn rug omhoog tracht hij de elegante vlag mores te leren, maar de waarheid is dat hij altijd te laat komt en er op zijn beurt van langs krijgt door een behendige matador. Het Limburgse Palomine hoeft geen nodeloos bloedbad aan te richten om onze stier te overmeesteren; toch blijft het beest zich bij momenten onbehaaglijk roeren bij dit wat licht uitgevallen zomerpopdebuut.

Palomine had al lang een gevestigde naam kunnen zijn. Een vijftal jaar geleden liet de band voor het eerst van zich spreken in Studio Brussels Demopoll, er volgde een aantal concerten waarop de groep als voorprogramma voor meer gerenommeerde artiesten mocht aantreden en met "Brand New Start" had Palomine ook een bescheiden Radio 1-hitje te pakken. Toch werd het vervolgens weer erg stil rond de band en another brand new start leek al enige tijd onverhoopt. Tot nu dus de felle hoes met de lachende deerne er geen twijfel meer over doet bestaan: Palomine debuteert in stijl en met de nodige uiterlijke silliness.

De symboliek van de hoes verraadt de ambities van de band nog geen klein beetje. Palomine is gekomen om u te zuiveren, om u te verblijden en als het in hun macht had gelegen, hadden de heren kennelijk ook de zonneschijn op endless repeat gezet. "Palomine brings out beauty" heet dat in sierlijke letters, achteraan de hoes, en met positieve songtitels als "Perfect Summer Night" of "A Beautiful Life" wordt nadrukkelijk de zomerse hoofdtoon gezet.

"You’ll Be Mine" is de volbloedsingle die u al enkele maanden halsstarrig naar het mooiste seizoen deed verlangen. Het nummer lijkt met zijn zwoele koortje en dito pianospel speciaal gemaakt voor een cocktailparty aan het zwembad en zal probleemloos zijn plaats verdienen in een eindejaarslijstje van beste Belgische singles. Met "Brand New Start" zetten de Limburgers ten langen leste hun oude hit op de eerste full-cd en, het moet gezegd worden, het nummer staat nog steeds als een huis. Een gezond American Pie-gevoel maakt zich van de cocktailparty meester en ergens belandt er iemand ongewild in het zwembad. Ook het wat stevigere "Someone" en het verstilde "Bottles In A Bathroom" zitten in diezelfde sfeer van gelukzaligheid.

Toch valt het, ondanks ons voornemen het enthousiasme niet te drukken, behoorlijk op dat we het met name na de twee uitstekende singles, met net iets minder lekkers moeten stellen op Get The Luxurious. Op basis van de lichtjes tenenkrommende in- en outro — die keyboards! dat applausje! — van "Close To You" zou er van peis en vree zelfs helemaal geen sprake meer zijn geweest, maar de song die ertussen zit had nog een schappelijk afleggertje van een vroege Counting Crows kunnen zijn. Ook niet 100% de nagel op de kop zijn "This Life" dat het, ondanks zijn leuke keyboardmelodie, met een wat teleurstellend dertien-uit-een-dozijnrefrein moet stellen, en het fletse "Secret" dat nooit echt van de grond raakt.

Nu Palomines debuut na een aantal stille jaren uiteindelijk een feit is, worden we als fans op de eerste rij weliswaar op onze wenken bediend met de zomerpop van weleer, maar dat beetje surplus dat we de band graag hadden horen brengen na het rijpingsproces, blijft net iets te vaak achterwege. Palomine is nog steeds een uiterst enthousiast en genietbaar kwintet anno 2007, maar de band stelt zich nog te dikwijls tevreden met wat gezichtsloze, aan Counting Crows of Ben Folds Five refererende, feelgood-pop. "Magtnitwamirzin?" vroeg ’t Hof van Commerce zich ooit af, aan de andere kant van het taalgebied en zelden konden we deze kreet gepaster citeren dan bij dit, nochtans best te smaken, debuut.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 − drie =