Slint brengt “Spiderland” naar Paradiso en AB

Qua “nieuws” kunnen ze ons niet harder uit onze zetel doen springen: boekingskantoor ToutParTout laat de mensheid weten dat het legendarische Slint eind mei het nog mythischer Spiderland integraal komt opvoeren in onze contreien.

Het is pas sinds 2005, toen de vier heren van Slint werden gevraagd het All Tomorrow’s Partiesfestival (ATP) in Engeland samen te stellen, dat de legendarische groep opnieuw actief is. Het ja-woord op de vraag van ATP was overigens een verrassing, want de groep stond al veertien jaar op non-actief. Maar de All Tomorrow’s Partiesorganisatoren hebben blijkbaar een héél lange arm, want opnieuw wisten ze de heren dit jaar tot een verrassende move te bewegen: voor de Don’t Look Backserie, waarin groepen hun beste album integraal komen spelen (eerder al mùm en Cat Power onder andere), wordt Slint opnieuw bijeengefloten om hun meesterwerk Spiderland van voor naar achter uit te voeren. De oversteek over het kanaal is snel gemaakt, en dus zijn nu ook een Nederlandse en een Belgische datum bekend gemaakt: op 21 mei in de Paradiso, op 23 mei in de AB.

Slechts 2 albums heeft Slint op z’n aktief. Tweez werd opgenomen in 1987 met Steve Albini als producer en werd uitgebracht in 1989 op het ter ziele gegane Jennifer Hartman Recods. Hét meesterwerk blijft echter Spiderland uit 1991. Terwijl elders Nirvana de mainstream het vuur aan de schenen legde, maakte het viertal één van de hoekstenen van de vroege postrock.

De slopende opnames voor Spiderland waren er echter teveel aan en de groep gooide de handdoek in de ring. Slint werd een naam die met veel eerbied werd gefluisterd door kenners, Spiderland een plaat die werd doorgegeven aan elk jonkie dat in zwijm viel voor Mogwai of Explosions In The Sky als betrof het de heilige graal.

Niet dat de muzikanten hun gitaren/drums/bas aan de wilgen hingen. Gitarist David Pajo speelde later nog in Tortoise, bracht platen uit onder de naam Aerial M (later Papa M), maakte deel uit van Billy Corgan’s Zwan en bracht vorig jaar het solo album 1968 uit. Gitarist Brian McMahon starte in 1994 The For Carnation. Drummer Britt Walford speelde onder het pseudoniem Shannon Doughton drums op het Breeders album Pod. De foto op de cover van Spiderland is overigens van de hand van Will Oldham, vandaag beter bekend als Bonnie ‘Prince’ Billy. Geen wonder dat enige tijd na de split enkele Slint leden meewerkten aan het eerste Palace Brothers album There Is No-One What Will Take Care Of You.

Slint speelt Spiderland op 21 mei in de Paradiso, op 23 mei in de AB

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + 17 =