Patti Smith covert er op los

Dat Patti Smith er haar hand niet voor omdraait om zich te vergrijpen aan het werk van anderen, was al van in den beginne duidelijk. Denk maar aan “Gloria” van Them, dat op haar debuut Horses de onsterfelijke openingszin “Jesus died for somebodies sins/but not mine” meekreeg. Dertig jaar verder plant La Smith een plaat die enkel en alleen uit covers is opgetrokken.

Een volledige tracklist voor dat Twelve is nog niet vrijgegeven, maar een aantal songs zijn toch al bekend. De zangeres geeft haar eigen interpretatie van onder andere Stevie Wonders “Pastime Paradise”, Neil Youngs “Helpless” en Tears For Fears’ “Everybody Wants To Rule The World”.

Andere artiesten die een Patti Smithbehandeling krijgen zijn Jimi Hendrix, Bob Dylan, The Doors, Nirvana, Jefferson Airplane, The Beatles, The Rolling Stones, The Allman Brothers en Paul Simon. Gastrollen zijn weggelegd voor oude muzikale partner Tom Verlaine, Flea van de Red Hot Chili Peppers en Richard Robinson van The Black Crowes. Ook minder usual suspects als de Italiaanse cellist Giovanni Sollima, scenarist Sam Shepard op banjo en oude Greenwich Villagefolkies John Cohen en Peter Stampfel vullen het zootje ongeregeld aan. Hip-hopproducer Luis Resto voegde toetsen toe om het geheel nog wat eclectischer te maken.

”Ik heb altijd al een coverplaat willen maken, maar ging er van uit dat ik er het stembereik niet voor had”, vertelde Smith onlangs aan Billboard.com. “Nu voelde ik me op de top van mijn kunnen en klaar om songs uit verschillende hoeken aan te kunnen die sterke en relevante teksten hadden.”

Verder Pattinieuws: volgende maand wordt de punkmoeder opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Andere feestvarkens: R.E.M., The Ronettes, Van Halen en Grandmaster Flash And The Furious Five. Artiesten kunnen een plaats in de galerij krijgen als ze langer dan vijfentwintig jaar platen uitgebracht hebben.

Twelve verschijnt op 17 april via Columbia/SonyBMG

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vijf =