”Nieuw” werk Elliott Smith

Goed nieuws voor de liefhebbers van intimistische melodieën en donkere teksten: op 8 mei verschijnt er een nieuwe, postume plaat van Elliott Smith, oftewel de enige echte erfgenaam van Nick Drake tot nog toe.

Platenlabel Kill Rockstars, waarop Smith in zijn beginjaren (’95-’97) onder meer het zeer gelauwerde “Either/or” uitbracht, komt op de proppen met 24 niet eerder verschenen tracks — verspreid over twee cd’s — waaronder ook een vroege versie van Smiths grootste hit, “Miss Misery”, waarmee hij destijds een cult-status verwierf en net naast de Oscar voor beste filmmuziek greep (“Miss Misery” was te horen in Good Will Hunting van Gus van Sant).

De nieuwe dubbelaar krijgt de titel New Moon mee, zal zowel op cd als op lp verschijnen en zal in Europa op het Domino-label uitgebracht worden. Na From A Basement On The Hill is dit de tweede Smith-plaat sinds zijn tragische dood in 2003, waarvan de oorzaak nog steeds niet helemaal duidelijk is. Officieel pleegde Smith zelfmoord met enkele messteken in de borststreek, maar er gaan stemmen op die zeggen dat zijn toenmalige vriendin er iets mee te maken zou hebben.

Het is vooralsnog onduidelijk of er van Smith de komende jaren nog een grote, postume releasestroom te verwachten valt, zoals dat bij bijvoorbeeld Jeff Buckley tot op heden het geval is geweest. Maar aangezien Smith nog lang niet vergeten is door zijn vele, toegewijde fans, zullen er in navolging van deze New Moon nog wel enkele gouden appels uit de kast komen vallen. Zo verschenen er tot op heden bijvoorbeeld nog geen live-opnames van het Portlandse indie-icoon.

Disc 1

 1. Angel In The Snow
 2. Talking To Mary
 3. High Times
 4. New Monkey
 5. Looking Over My Shoulder
 6. Going Nowhere
 7. Riot Coming
 8. All Cleaned Out
 9. First Timer
 10. Go By
 11. Miss Misery (early version)
 12. Thirteen

Disc 2

 1. Georgia Georgia
 2. Whatever (Folk Song in C)
 3. Big Decision
 4. Placeholder
 5. New Disaster
 6. Seen How Things Are Hard
 7. Fear City
 8. Either/Or
 9. Pretty Mary K (other version)
 10. Almost Over
 11. See You Later
 12. Half Right

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vijf =