Eindejaarslijstje 2006 van Mathieu Dams

Another one in the can: 2006 was misschien niet het meest opzienbarende muziekjaar, het bleef een helse belevenis om maar tien albums te distilleren uit onze ontmoedigend lange shortlist. Uiteindelijk werd het een mooi allegaartje, met ferme dames, stoere binken, gepijnigde schreeuwen en zachtmoedige schoonheid. Leve de diversiteit, ook na 0110.

  1. Joanna Newsom :: Ys Het was pas rond de zesde luisterbeurt dat Joanna Newsom ons helemaal buiten westen mepte. Na een aanpassingsperiode klonk plots immers elk woord glashelder en werd elke toon een verstilde perfectie op zichzelf. Het is een mooi bewijs van de magische belevenis die Ys heet, een plaat die luistert als levenslange droom.Ys.
  2. Gnarls Barkley :: St. Elsewhere ”Well I’ve tried/Everything but suicide/But it’s crossed my mind”: De song “Just A Thought” alleen al verdient een plekje in elke top-10, samen met de dertien andere uit heruitgevonden soulfunk opgetrokken supernummers maakt het van St. Elsewhere by far de beste debuutplaat van 2006.
  3. Archive :: Lights Archive intimideert, zowel op plaat als op podium. “The hurt’s relentless”, klinkt het in tsunamisong “Lights”. De plaat is dat ook.
  4. Troy Von Balthazar :: Troy Von Balthazar Innemend als persoon, een half gebroken beest als entertainer, intrigerend en kundig als artiest op een bevreemdende, maar daarom niet minder kippenvel kwekende plaat: Troy Von Balthazar is misschien wel onze favoriete mens van het jaar.
  5. The Veils :: Nux Vomica Finn Andrews ontbindt zijn duivels en demonen om er dan een plaat lang mee te worstelen op leven en dood. Het resultaat is even meeslepend als indrukwekkend.
  6. Cat Power :: The Greatest Na juffrouw Newsom de tweede dame in ons lijstje die het enkel moet hebben van pure, niets verhullende schoonheid. Chan Marshall reikt ons de handen met haar polsen naar boven gedraaid, de songs zijn opnieuw kwetsbaar en ingetogen. Ach, dit is gewoon ongelooflijk mooi.
  7. Hellwood :: Chainsaw Of Life “Well butter my butt and call me…the devil!” Johnny Dowd en Jim White, namen die smeken om met een Texaans accent te worden uitgesproken, spelen countrypunk met een fameuze hoek af. Chainsaw Of Life is een politieke aanklacht, een deterministisch manifest en een ode aan de antiliefde allemaal in één klap. Hotdang!
  8. Billie King :: There You Go, My Love Oké, we zijn wild van de indringende blik van Tine Reymer, de genadeloze klasse van Isolde Lasoen, de smile van Chantal Willie, de cool van Nele De Gussem én het snuitje van Sara Gilis, maar dat alles buiten beschouwing gelaten, is dit album nog steeds een behoorlijk straf debuut. Simpele, doeltreffende songs worden verpakt in een door Tom Pintens erg raak geproducete plaat.
  9. A Brand :: Hammerhead Het vette jaar dat A Brand achter de rug heeft, is vooral te danken aan dit erg, érg strakke album: een energy burst van naadloos aaneengeregen gitaarhits.
  10. Donkey Diesel :: Donkey Diesel’s Charm Natuurlijk klinkt en is deze plaat allesbehalve perfect, maar Donkey Diesel’s Charm is gewoon één van de meest opwindende kleinoodjes van het jaar. Gunter Nagels en de zijnen spelen europeana om van te blijven smullen.

Hoe langer we erover nadenken, hoe minder pessimistisch onze blik over het afgelopen jaar. De Amerikaanse kiezer lijkt zijn verstand weer te hebben gevonden en Brit-Brit liet haar poes zien. De poolkappen smelten nog altijd, maar de wereld lijkt het te beseffen. Ondertussen bewees Barman dat Kunst wél een verschil kan maken en hebben we met bovenstaand lijstje toch opnieuw heel wat lekkers op ons bord gekregen. Laat 2007 dus maar komen, wij zijn er klaar voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 × drie =