Eindejaarslijstje 2005 van Mathieu Dams

Het gaat snel in het leven. Eind januari kwamen wij voor het eerst bescheiden een kijkje nemen op het goddeau-forum, tien maanden later mogen we als medewerker al een eindejaarslijstje opstellen! 2005 Was voor ons vooral ontdekken, proeven en de smaak te pakken krijgen. Mooi in een lijstje gegoten ziet dat er zo uit:

  1. Sufjan Stevens: Illinois Haast alsof het een doopsel betreft dompelt Sufjan Stevens ons onder in een oceaan van klanken die zo verraderlijk mooi zijn dat het stéékt. Magisch, magistraal en tijdloos, en dan beginnen we nog niet eens over ’s mans geweldige optreden in de AB van 25 oktober.
  2. Bright Eyes: I’m Wide Awake It’s Morning Luister naar “First Day Of My Life” en durf ons eens zeggen dat Conor Oberst niet de beste jonge songwriter van het moment is. Check ook zeker zijn nieuwe live-plaat Motion Sickness.
  3. Cocorosie: Noah’s Ark De zusjes Casady maken meer dan zomaar wat geluidjes. Hun tweede worp is ernstiger, ronder en gewoon sterker dan hun debuut, zonder ook maar één toegeving te doen.
  4. Sigur Rós: Takk Sigur Rós is altijd prachtig, ook op hun meest toegankelijke plaat tot nu toe is dat niet anders.
  5. The Arcade Fire: Funeral Een plaat die je, eens hij is afgelopen, gewoon opnieuw wilt opzetten. En opnieuw. En opnieuw. “Rebellion (lies)” benaderd angstvallig sterk de perfectie.
  6. Death Cab For Cutie: Plans Heeft de overstap naar Warner sporen nagelaten? Wij vinden alleszins van niet, want hoewel minder baanbrekend dan voorganger Transatlanticism is dit laatste album zeker even goed. Op gezette tijden (“Someday You Will Be Loved”!) is Plans zelfs beter.
  7. Antony and the Johnsons: I am a Bird Now Een plaat waarvan de tranen spontaan in de ogen schieten en we voor één keer geen moeite hebben met dat toe te geven. Dit is meer dan mooi, dit is onaards.
  8. The White Stripes: Get Behind Me Satan Wij waren een heel klein beetje bang na de collectieve bewieroking van dit album. “Zó goed kan het toch nooit zijn?” Toch wel, zo bleek. De plaat is een meer dan geslaagde mix van lef, talent en kunde.
  9. Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra & Tra-La-La Band: Horses In The Sky Is deze groep nog wel een zijproject te noemen van enkele voldane Godspeed You!Black Emperor-leden? Zeker niet. Hun laatste plaat bewijst dat Efrim en de zijnen een volwaardige band vormen, een band die bekruipend mooie muziek maakt.
  10. Joseph Arthur: Our Shadows Will Remain Een plaat die je helemaal kan laten spelen zonder er aandacht aan te schenken. Pas als de laatste noot is uitgestorven, en het innemende “A Smile That Explodes” nog vers in het geheugen ligt dringt de schoonheid ervan echt door. Een juweeltje.

Vergeet even alle aardbevingen, aanslagen en doorgedraaide wereldleiders! Op muzikaal vlak was 2005 meer dan genietbaar. Trouwens, wie zijn oog eens werpt op de aankomende releases begin volgend jaar kan na de resem kerstdiners gewoon verder blijven kwijlen. Cat Power, Belle & Sebastian, Mogwai, The Streets en The Futureheads komen allemaal met nieuw materiaal af. Prettige Feesten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 × 2 =