Eindejaarslijstje 2006 van Koen Diddens

Een pak tegenvallende releases maar ook een aantal memorabele concerten; 2006 zal als muziekjaar altijd wisselende gevoelens oproepen. We hebben naar goede gewoonte het beste op een rij gezet.

  1. Red Sparowes :: Every Red Heart Shines Towards The Red Sun Red Sparowes bewijst veel meer te zijn dan een spin-off van Isis, Neuroses en enkele andere metalgrootheden. Wij noemen hen nu al de Explosions In The Sky van de metal en dat mogen de heren als een heel groot compliment beschouwen.
  2. Comets On Fire :: Avatar Origineel kan je Comets On Fire niet noemen maar ze weten wel hoe je lekker psychedelisch kan rocken. Led Zeppelin meets the Mars Volta, slecht kan dat nooit zijn.
  3. Yeah Yeah Yeahs :: Show Your Bones Karen O. laat het kirren en kreunen achterwege en echt vuil klinken de Yeah Yeah Yeahs niet meer maar laat dat de pret niet bederven. Show Your Bones bevat genoeg sterke songs om niet te verbleken naast het succesvolle debuut Fever To Tell.
  4. Isis :: In The Absence Of Truth Isis heeft met Panopticon en Oceanic twee van de betere metalplaten van het nieuwe millennium afgeleverd. In The Absence Of Truth is niet zo’n stevige mokerslag maar raakt dankzij de geweldige melodiën en inventieve structuren opnieuw de juiste snaren. Postmetal op z’n best.
  5. Band Of Horses :: Everything All The Time “At every occasion I’ll be ready for the funeral”, zingt Ben Bridwell in het pakkende “The Funeral”. Band Of Horses klinkt allesbehalve vrolijk maar wel heerlijk melancholisch. Zonder twijfel het debuut van het jaar.
  6. Mastodon :: Blood Mountain Major label of niet, het beest genaamd Mastodon laat zich niet temmen en komt met zijn meest ambitieuze en tegelijk meest verwoestende plaat op de proppen.
  7. Tool :: 10,000 Days We hebben er vijf jaar op gewacht en onze verwachtingen lagen dan ook veel te hoog. 10,000 Days is geen Aenema of Lateralus maar wel vintage Tool en dat is genoeg om heel erg blij om te zijn.
  8. Isobel Campbell And Mark Lanegan :: Ballad Of The Broken Seas Soms is het iets te duidelijk dat het hier een langeafstandssamenwerking betrof en dat is jammer. Toch is deze muzikale variant van de schone en het beest een wondermooie voltreffer.
  9. Cat Power :: The Greatest Cat Power goes country en het werkt nog ook. Laat de spuuglelijke hoes uw oordeel niet benevelen The Greatest is geen You Are Free maar wel opnieuw een pakkend plaatje.
  10. Thom Yorke :: The Eraser Van Radiohead zijn we nooit echt fan geweest maar deze Thom Yorke solo koesteren we al maandenlang. Kale laptronics in combinatie met Yorkes unieke stem en teksten creëren een bizar sfeertje waarvan wij meer en meer beginnen te houden.

Vielen na grondige deliberatie uit de boot: The Knife :: Silent Shout, Mogwai :: Mr. Beast, The Strokes :: First Impressions Of Earth, Woven Hand :: Mosaic, Stuart A. Staples :: Leaving Songs, Mono :: You Are There

Live genoten van Tool (Vorst Nationaal), Morrissey (AB) , Nick Cave (Elisabethzaal) ,65daysofstatic (STUK) . Spijtigste split: Hot Snakes. Beste single: the Rapture (“Whoo Alright Yeah Uh Huh”) Beste Best Of: Don’t You Know Who I Think I Was – The Best Of The Replacements.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen − 8 =